Detalji tragedije u Bangkoku: 22 učenika starosti od 3 do 9 godina i 3 nastavnika živi izgoreli u autobusu

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Teška tragedija pogodila je danas Bangkok, kada se zapalio dvospratni autobus u kome se nalazilo 38 učenika šest nastavnika. Kako javljaju lokalni mediji, nastradala je većina njih - 22 učenika i troja učitelja.

Deca, uzrasta između tri i devet godina, bila su iz škole Vat Kao Sangkaram u provinciji Utai Tani i bila su na izletu.

Ministar unutrašnjih poslova Tajlanda Anutin Čarnvirakul, koji je posetio mesto nesreće zajedno sa ministrom saobraćaja Surijom Juangroongruangkitom, rekao je da je u nesrećnom autobusu bilo ukupno 38 učenika i šest učitelja.

Šesnaest učenika i još tri učitelja uspeli su da pobegnu iz plamena.

Jedan od nastavnika je izjavio da vrata gorućeg autobusa u početku nisu mogla da se otvore, što je doprinelo visokoj smrtnosti.

Učenici su se vraćali sa jednodnevnog izleta u Istorijski park Ajutaja i bili su na putu ka obrazovnom centru Elektroenergetske uprave (EGAT) u provinciji Nontaburi kada se desila nesreća. Autobus je zahvatio požar u blizini tržnog centra Zeer Rangsit na Vibhavadi Rangsit putu.

Preliminarni izveštaji sugerišu da je požar možda izazvan pucanjem gume, što je dovelo do toga da voya; iygubi kontrolu i autobus po;ne da struže uz metalnu ogradu. Iskrice od udarca mogle su da zapale rezervoar za gas, s obzirom na to da je vozilo koristilo komprimovani prirodni gas (CNG) kao gorivo.

Ministar Anutin je potvrdio da je spaseno 16 učenika i tri učitelja, kao i da su neki od preživelih pretrpeli povrede. Oni su hitno prebačeni u obližnje bolnice na lečenje.

Ministar saobraćaja Surija je izjavio da će Ministarstvo saobraćaja razmotriti bezbednost upotrebe CNG-a u vozilima, posebno u autobusima, nakon ove katastrofe. Škola je putem FEjsbuka izdala saopštenje, pozivajući roditelje učenika da ih kontaktiraju za informacije o deci.

Ova tragična nesreća privukla je nacionalnu pažnju, a premijerka Paetongtarn Šinavatra izrazila je duboku tugu.

"Kao majka, želim da izrazim najdublje saučešće porodicama povređenih i preminulih", podelila je ona u emotivnoj objavi na platformi X.

Vlada je obećala da će pokriti medicinske troškove za povređene i obezbediti finansijsku naknadu porodicama koje su izgubile voljene.

Istraga o uzroku požara je u toku, dok vlasti rade na rasvetljavanju događaja koji su doveli do ove tragedije.

(Telegraf.rs)