Maloletnici imaju odnose sa nepoznatim osobama i gubi onaj ko ostane trudan: Rulet sa Balkana širi se Evropom

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Javnost u Italiji je u šoku zbog 14-godišnje devojčice koja je ostala trudna učestvujući u opasnom izazovu - Seks ruleta, u kome maloletnici imaju nezaštićene seksualne odnose sa nepoznatim osobama. Ukratko, mladići imaju "romantičan susret", a devojka "gubi" ako ostane u drugom stanju.

Ovaj opasni trend tiho se širi Evropom, ozbiljno ugrožavajući zdravlje i sigurnost mnogih maloletnika. Počeo je na društvenim mrežama na Balkanu, navodno iz Beograda, prenosi grčki portal "protothema"

"Seks rulet" se brzo proširio na ostatak Starog kontinenta, izazivajući ozbiljnu zabrinutost među stručnjacima za preventivnu medicinu, psihologiju i obrazovanje.

Kako prenose italijanski mediji, ovaj izazov je nastao na društvenim mrežama i karakteriše ga njegova opasna priroda, jer podstiče maloletnike da učestvuju u nezaštićenim seksualnim aktima sa nepoznatim osobama, s ciljem povećanja adrenalina.

U ovom specifičnom "izazovu", "pobednik" je onaj ko ne ostane trudan, dok je "gubitnik" onaj ko zatrudni. Advokatica Marina Kontoleo preuzela je slučaj 14-godišnje devojčice koja je ostala trudna kao rezultat učešća u ovom izazovu.

Kako objašnjava Kontoleo, devojčica nije ni znala ko je otac njenog deteta, jer je to bila nepoznata osoba, koju je pronašla putem društvenih mreža da bi učestvovala u izazovu.

"Seks rulet" nije ograničen samo na trudnoću kao rezultat. Kako bi se pojačala opasnost i osećaj rizika, učesnici mogu odlučiti da u svoju grupu uključe osobu zaraženu HIV-om, ne znajući ko je to, čime se povećava rizik izazova.

Ovaj izazov je započeo navodno u krugovima bogatih porodica u Beogradu i brzo se proširio na Španiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, a nedavno i Italiju.

Prema rečima Kontoleo, učesnici se organizuju putem paralelnih razgovora na društvenim mrežama i dogovaraju mesto i vreme za sastanke, uvek bez korišćenja kondoma. Devojčica (14), koja je u šestom mesecu trudnoće, osećala se kao da je "izgubila izazov" i bila je "izbačena iz grupe", dok je izjavila da nije toliko razočarana zbog trudnoće, već zbog osećaja isključenosti.

Prema mišljenju stručnjaka, maloletnici uključeni u ovakve izazove izloženi su ozbiljnim rizicima zbog nedostatka informacija i emocionalne nestabilnosti. Kontoleo naglašava da fenomen više nije ograničen na udaljene oblasti, već pogađa i učenike centralnih škola u Rimu.

Dodatni primer su poremećaji u ishrani poput anoreksije, koje roditelji ignorišu jer su previše zauzeti sopstvenim obavezama.

Izazov "Seks ruleta" nije jedini opasan fenomen. Izazovi kao što su "Calippo Tour" i "Chinotto Tour", u kojima maloletnici putuju u različite regione Italije kako bi imali seksualne odnose sa nepoznatim osobama, snimaju se i objavljuju na društvenim mrežama, izlažući učesnike rizicima fizičkog i mentalnog oštećenja.

U četvrtak 26. septembra u Rimu je organizovan stručni sastanak, uz učešće lekara, udruženja i stručnjaka, sa ciljem rešavanja ovog opasnog trenda, koji stvara ozbiljne rizike za mlade.

Konferenciju je organizovala organizacija "Legal Love", u saradnji sa predsednicom organizacije "Road to Green 2020", Barbarom Molinarijo, i advokatom Marinom Kondoleo.

Stručnjaci naglašavaju potrebu za hitnom intervencijom i edukacijom mladih, kao i podrškom njihovih porodica, kako bi se zaštitili od loših uticaja društvenih mreža i samodestruktivnog ponašanja koje proističe iz potrebe za pripadanjem grupama i traženja ekstremnih iskustava.

(Telegraf.rs)