Marin Le Pen i desničari pred sudom zbog optužbi za proneveru miliona evra iz fondova EU

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

U Parizu danas počinje suđenje dugogodišnjoj liderki francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (NR) Marin Le Pen i drugim francuskim desničarima zbog sumnje da su pronevereli milione evra iz fondova EU.

Marin Le Pen i još 26 francuskih desničara optuženi su da su finansijska sredstva namenjena za parlamentarni rad EU nezakonito koristili za plaćanje ljudi koji su radili za RN, koji se u to vreme zvao Nacionalni front, prenosi Rojters.

Osim dugogodišnje čelnice Nacionalnog okupljanja, jedan od optuženih je i njen otac i osnivač stranke Žan-Mari Le Pen.

Le Penova od početka poriče optužbe za proneveru koje se odnose na period između 2004. i 2016. godine, a tiču se Nacionalnog okupljanja i bivših izabranih funkcionera i asistenata.

Optuženima se sudi zbog mogućeg lažnog zapošljavanja asistenata za nekoliko francuskih zastupnika u Evropskom parlamentu.

Prema navodima tužilaštva, Le Penova i njene stranačke kolege koristili su novac namenjen za plaćanje asistenata zastupnika u Evropskom parlamentu za plaćanje osoba koje su obavljale poslove za stranku u Francuskoj.

Ova afera godinama opterećuje Le Penovu i njenu stranku, a optuženima prete velike novčane kazne ili do deset godina zatvora ako budu proglašeni krivim, navodi Rojters.

Agencija dodaje da bi optuženima, ukoliko budu osuđeni, uz moglo biti zabranjeno obavljanje javne dužnosti na deset godina, što bi moglo da spreči kandidaturu Le Pen na narednim predsedničkim izborima 2027. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)