Jeziv snimak: Rusi pobili dronom svoje vojnike koji su pokušali da se predaju?

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Rusija je navodno dronom pogodila vlastite vojnike koji su pokušali da se predaju ukrajinskim snagama.

Snimak pokazuje sedmoro muškaraca, koji jasno drže ruke uvis prije nego što legnu licem prema zemlji, prenosi Daily Mail.

Ušli su na teritoriju koju je držala ukrajinska vojska na Donjeckom frontu, ali su odlučili da odustanu jer su bili sterani uza zid. Na snimku koji su objavile ukrajinske oružane snage, vidi se kako ih dron napada, ubijajući sve osim jednog muškarca koji je uspeo da pobegne.

Nije potvrđeno da li je napad bio nameran, ali britanski tabloid navodi da to nije isključeno, naročito nakon izveštaja da su ruski snajperisti pucali na vojnike koji su dezertirali, a koja inače kruže već od prvih meseci invazije.

Ukrajinski komandant na snimku daje uputstva svom pilotu drona da ne baca eksplozivna sredstva na ruske vojnike, a ubrzo nakon toga vidi se udar ruskog drona. Takvo postupanje smatra se ratnim zločinom jer su vojnici predajom obuhvaćeni Ženevskim konvencijama.

Objašnjavajući snimak, Ukrajinske oružane snage navele su da su ruski vojnici doneli ispravnu odluku, ali čim se ukrajinski dron počeo povlačiti, ruska vojska izvršila je likvidaciju svojih snaga.

Devet meseci nakon početka sukoba, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će Rusija rasporediti specijalne jedinice koje bi trebalo da pucaju na vlastite vojnike, ako se povuku iz rata.

(Telegraf.rs)