Austrija: Prva pobeda desnice na parlamentarnim izborima od Drugog svetskog rata, FPO traži partnere

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Austrija: Prva pobeda FPO na parlamentarnim izborima, slede pregovori o koaliciji

Foto: Tanjug/AP

Krajnje desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) pobedila je na parlamentarnim izborima u nedelju, što je prva pobeda krajnje desnice na izborima za austrijski parlament posle Drugog svetskog rata, ali je neizvesno da li će uspeti da formira vladajuću koaliciju.

Prema preliminarnim rezultatima, FPO je osvojila 29,2 odsto glasova, dok je Austrijskoj narodnoj partiji (OVP) kancelara Karla Nehamera pripalo 26,5, a Socijaldemokratskoj partiji levog centra 21, navodi AP.

Odlazeća vlada - koalicija Nehamerove stranke i Zelenih - izgubila je većinu u Donjem domu parlamenta.

Lider FPO Herbert Kikl, bivši ministar unutrašnjih poslova i dugogodišnji strateg koji je na čelu te stranke od 2021. godine, želi da bude kancelar, ali da bi to postao moraće da pronađe koalicionog partnera kako bi obezbedio parlamentarnu većinu.

Međutim, lideri protivničkih stranaka najavili su da ne namevaju da sarađuju sa Kiklom u novoj vladi, podseća AP.

Rojters navodi da bi najviše izgleda za partnerstvo Kikl mogao imati sa OVP, koja, kao i on, želi da uvede strože imigracione propise.

Kikl (55) je obećao pre izbora da će deportovati tražioce azila i prestati da podržava odbranu Ukrajine od Rusije.

Nehamer je juče ponovio da neće postaviti Kikla za kancelara u koalicionoj vladi, dok je Kikl obećao da neće predati Austrijskoj narodnoj partiji najviši položaj ako ih pobedi.

On je rekao da će se ugledati na politički model mađarskog premijera Viktora Orbana.

Lider socijaldemokrata Andreas Babler izjavio je juče da bi bio voljan da razmotri koaliciju sa Nehamerom.

U Austriji pregovori o formiranju vladajuće koalicije tradicionalno traju mesecima, a ne nedeljama, tako da bi pregovori mogli da se protegnu do sledeće godine, ocenjuje Blumberg.

(Telegraf.rs/Tanjug)