"Razbijači bunkera" su nove bombe kojim je "ubijen vođa Hezbolaha": Svaka ima 2,3 tone, 6 zgrada skroz srušeno

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Izrael je navodno koristio novu vrstu bombe u bombardovanju Bejruta tokom kojeg je ubijen lider Hezbolaha Hasan Nasralah. U pitanju su "razbijači bunkera" ("bunker buster"), oklopne bombe koje su posebno dizajnirane za uništavanje podzemnih struktura.

Izraelsko vazduhoplovstvo je na isto mesto navodno bacilo oko 85 ovakvih bombi, od kojih je svaka teška 2,3 tone, pogodišvi ne samo Nasralaha, već sve u čitavom gradskom bloku na dubini od 30 metara.

U bombardovanju je srušeno šest zgrada koje su bukvalno nestale, dok je napad potresao ceo Bejrut kao da je bio zemljotres.

U međuvremeno, Izrael je indirektno potvrdio upotrebu ovih bombi u snimku koji je objavila izraelska vojska (IDF) objavila na Telegramu. Na njemu se vidi kako avioni F-15s poleću sa baze Hajerim u pravcu sedišta Nasralaha u petak.

Za upotrebu ove vrste bombe, iranski ministar spoljnih poslova Abas Araksi optužio je Izrael tokom sastanka Saveta bezbednosti UN za Bliski istok, rekavši da je "izraelski režim upotrebio mnogo eksploziva od 2.300 kg koje su donirale SAD da bi pogodile stambene oblasti u Bejrutu".

Ova optužba otvara debatu o upotrebi ove municije, jer iako ona nije izričito zabranjena međunarodnim pravom, raspravlja se da li je u skladu sa Ženevskim konvencijama.

Šta su bombe "razbijači bunkera"

Bombe "razbijači bunkera" (GBU) su specijalizovano precizno oružje koje je razvila američka vojska 1991. godine, tokom Zalivskog rata, da probije i uništi jako utvrđene ili duboko zakopane strukture koje konvencionalna municija ne može da uništi.

Postoje dve vrste takve bombe: GBU-28, koja je teška oko 2.300 kg i opremljena je laserskim sistemom za navođenje, koji omogućava precizne udare na ciljeve, i noviji GBU-37, koji je vođen GPS-om, što ga čini efikasnim po lošem vremenu i obezbeđuje preciznost u gađanju duboko zakopanih ciljeva.

U oba slučaja, kućište bombe je napravljeno od viška artiljerijskih cevi, što mu daje mogućnost da prodre u beton ili tlo pre eksplozije.

Razbijači bunkera imaju detonator sporog dejstva, koji omogućava bombi da se detonira tek nakon što prodre u cilj. Ovo osigurava maksimalnu štetu na podzemnim objektima kao što su komandni centri ili skladišta oružja.

Američka vojska koristi GBU-57, takođe poznat kao Massive Ordinance Penetrator (MOP), koja je najveća bomba za razbijanje bunkera u američkom arsenalu, teška 30.000 kg.

Dizajniran da prodre do 60 metara u armirani beton ili tlo pre detonacije, MOP je posebno dizajniran da gađa duboko zakopane, visoko utvrđene objekte.

U slučaju bombaških napada u Bejrutu, 85 bombi, teških 2.300 kg svaka, eksplodiralo je na dubini od 30 metara, uzrokujući neviđenu pustoš.

Izaslanici međunarodnih medija u Libanu opisuju slike koje nikada ranije nisu videli, dok bombardovanje izaziva pustoš u Bejrutu i ​​uništava sve u bloku, otvara dubok krater i izaziva smrt Nasralaha i najmanje još šest ljudi, dok je 91 osoba povređena.

(Telegraf.rs)