On je ubica od 300 kg, ne oseća bol ni strah, uništava neprijatelja bez zadrške: Bes je novi ukrajinski robot

A. M.
Vreme čitanja: oko 5 min.
Printskrin: Twitter

Borbeni robot je po svojoj prirodi zastrašujući. Protivnik koji ne oseća bol ni strah i koji je imun na vatreno oružje nije kao onaj od krvi i mesa, piše Forbes predstavljajući novo ukrajinsko oružje.

Daljinski upravljani roboti, poznati kao besposadna kopnena vozila ili UGV (eng. Uncrewed Ground Vehicles), ranije su se viđali u kamikaza napadima i na zadacima postavljanja mina. Najnoviji video daje uvid u delovanje ukrajinskog borbenog robota. Sada naoružani UGV-ovi počinju da dobijaju svoje mesto na prvim borbenim linijama, ne samo uz vojnike nego i ispred njih.

U videu, koji je objavio tim za dronove ukrajinske jedince za posebne zadatke, mali robot predvodi uspešan napad na ruski položaj. Iako rezultat nije baš kao u filmu Terminator, daje uvid u prednosti i ograničenja ovih novih mašina i daje odgovor na pitanje zašto ih se Rusi toliko boje.

Daljinski upravljana vozila imaju dugu, ali ne baš uspešnu istoriju. Sovjeti su tokom invazije na Finsku 1940. godine koristili tele-tenkove. To su bili starinski laki tenkovi opremljeni bacačima plamena ili mitraljezima, no kako nije bilo kamera, operater ih je morao kontrolisati unutar vidokruga. Njihova je svrha bila približiti se snažno branjenim pozicijama preopasnima za tenkove, no bili su nespretni i nepouzdani.

Rusi su koristili robotske tenkove Uran-9 u ratu u Siriji, ali nisu bili efikasni zbog problema s komunikacijom te nisu primećeni u ratu u Ukrajini.

Ovaj sukob doveo je do pojave velikog broja UGV-ova koje su konstruisali amaterski izumitelji i tehnološki startupi. Mala, niskobudžetna vozila pokazala su se korisnima u logistici, razminiranju i postavljanju mina, kao i za kamikaza napade protivtenkovskim minama ili drugim eksplozivima. Predstavljeno je i nekoliko vozila opremljenih mitraljezima i drugim oružjem, ali nema mnogo dokaza o njihovom korišćenju u borbi.

U martu su ruske snage izvele napad s nekoliko malih UGV-ova opremljenih bacačima granata. Svi su brzo uništeni ukrajinskim FPV dronovima.

Ukrajina je posvetila značajnu pažnju svojoj vojsci kopnenih robota, koji sada ulaze u masovnu proizvodnju, a sada imamo prilike videti i kako se ponašaju na terenu.

Predvodi napad na ruski položaj

Dvominutni video snimljen dronom nije lako pratiti. Uvodni kadrovi prikazuju ruske vojnike koji zauzimaju ono što izgleda kao odbrambeni položaj skriven u vegetaciji na raskrsnici puta.

U 18. sekundi vidi se mali, četvorotočkaš robot kako se kreće ulicom prema ruskom položaju. Radi se o UGV-u Lyut 2.0, kako je prikazano u prethodnom videu (moguće iste) ukrajinske jedinice specijalnih snaga. Lyut ("Bes") opisan je kao vozilo od 300 kilograma, naoružano PKT mitraljezom koji može izuzetno precizno pucati na udaljenosti do 100 metara.

Veliki deo te težine verovatno otpada na čelični oklop. Lyut je, prema izveštajima, snažno oklopljen i zaštićen od paljbe iz lakog naoružanja "oklopom klase IV", sposobnim zaustaviti sve osim posebnog protivoklopne municije. Razvoj je započeo 2022., a trenutna verzija je objavljena ranije ove godine.

U 27. sekundi videa robot prilazi redovima protivtenkovskih mina postavljenih preko ulice. U smelom potezu, operater ga jednostavno vozi preko njih.

Iako se većina protivtenkovskih mina oslanja na pritisnu ploču, mnoge takođe imaju magnetski upaljač; poznate kao "punoširinske" mine, ove se aktiviraju kada vozilo pređe preko njih, čak i bez kontakta. Srećom, ove mine nemaju magnetske upaljače i robot prelazi preko dve bez oštećenja.

U 33. sekundi vidimo nešto što izgleda kao raketni bacač ispaljen s ruskih pozicija, na manje od pedeset metara udaljenosti. Dolazi do eksplozije ispred UGV-a, ostavljajući trag na ulici, a robot se povlači sa strane ulice. Druga i treća raketa ispaljuju se prema UGV-u, dok ono što izgleda kao minobacačka vatra počinje padati oko ruskih pozicija.

U 42. sekundi UGV možda uzvraća vatru, ali to nije sasvim jasno vidljivo.

UGV je verovatno takođe pod napadom lakog naoružanja, ali to nije vidljivo. Za razliku od vojnika, ne može se skloniti ili zauzeti odbrambeni položaj, a operater očogldno ne želi da rizikuje približavanje.

Do 1:12 UGV se pomerio nekoliko metara od svoje prethodne pozicije. Jasno je da je još uvek operativan bez obzira na to može li još pucati. U 1:13 i 1:19 dolazi do još dve eksplozije ispred i iza UGV-a. Neki komentatori veruju da su korišćeni jedan ili više FPV dronova, ali to nije jasno iz videa.

U 1:51 dolazi do eksplozije na ruskom položaju, nakon čega ga najmanje trojica ruskih vojnika napuštaju i beže ulicom, a video završava.

Ceo sled događaja u videu nije sasvim jasan. Ne znamo koliko je UGV bio efikasan, da li je izazvao žrtve ili je preživeo sukob. Tvrdnje da je preživeo i da se popravlja mogu biti tačne, ali ih nije moguće potvrditi.

Ono što znamo jeste da su Rusi bili prisiljeni napustiti svoju poziciju suočeni s neprijateljskim napadom. Čini se da je UGV sam izveo napad uz podršku minobacača i moguće drugih oružja. Moguće je da su istovremeno izvođeni napadi FPV dronovima dok su se Rusi borili protiv robota.

Košta samo 16.000 dolara

Ovakav tip napada ranije bi izvodila pešadija – budući da bi RPG-ovi i druga oružja pogodili svako vozilo koje se približi – i verovatno bi bilo i ljudskih žrtava.

Čak i ako je Lyut bio teško oštećen ili uništen, operacija je očigledno bila uspešna. Ruska pozicija je zauzeta bez ljudskih žrtava. S cenom od oko 16.000 dolara po komadu – što je jednako ceni šest artiljerijskih granata ili desetini jedne rakete Javelin – Lyut se može posmatrati kao potrošna oprema.

Borbeni UGV mogao bi biti moderni ekvivalent ratnom slonu u istorijskim vojskama: čudna, zastrašujuća pojava koja tera neprijatelje u beg, iako ima ograničenu vojnu efikasnost. Borbeni robot je po svojoj prirodi zastrašujuć. Protivnik koji ne oseća bol ni strah i koji je imun na vatreno oružje nije kao onaj od krvi i mesa.

Međutim, UGV bi mogao biti mnogo više od efikasne psihološke pretnje. Za razliku od vazdušnih dronova, UGV može ozbiljno ugroziti neprijateljsku poziciju. Kad se daljinski upravljani mitraljez doveze do neprijatelja i zaustavi pored njega, on je prisiljen ili ga uništiti ili se povući. To čini ovu vrstu robota nečim sasvim novim – besposadnim oružjem koje može zauzeti teritoriju, a potencijalno i zadržati je.

Lyut nije T-800 Arnolda Švarcenegera koji korača kroz minsko polje i pogađa protivnike smrtonosnom preciznošću dok se meci odbijaju od njegovog oklopa. No, video sugeriše da i ova, vrlo rana verzija robota ima vrlo korisne sposobnosti, one koja bi teret borbe mogle prebaciti s ljudi na mašine. Ne biste hteli da budete na suprotnoj strani.

(Telegraf.rs/Index)