Ovaj čovek staje na čelo Hezbolaha? Sveštenik preživeo vazdušni napad u kome je ubijen Nasralah

Z. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Likvidacija Hasana Nasralaha u izraelskom vazdušnom napadu u predgrađu Bejruta stavila je u centar pažnje Hašema Safiedina za koga mnogi veruju da će biti novi vođa Hezbolaha!

Nasralah, koji je vodio Hezbolah 32 godine, ubijen je u napadu u petak, potvrdila je ta libanska militantna grupa, dok je Safiedin preživeo. Hezbolah se sada suočava sa izazovom izbora novog lidera nakon najtežeg udarca od svog osnivanja osamdesetih godina. Safiedin je šef izvršnog veća Hezbolaha i nadgleda političke poslove Hezbolaha. Takođe je član Saveta za džihad koji upravlja vojnim operacijama grupe. Safiedin je prema navodima Rojtersa Nasralahov rođak i poput njega sveštenik koji nosi crni turban koji označava poreklo od islamskog proroka Muhameda. Američki Stejt department stavio ga je na spisak terorista 2017. godine.

Safiedin je nedavno zapretio velikom eskalacijom protiv Izraela nakon ubistva još jednog komandanta Hezbolaha.

- Neka se (neprijatelj) pripremi da plače i kuka - rekao je na sahrani.

Safiedineove javne izjave često odražavaju militantni stav Hezbolaha i njegovo usklađivanje sa palestinskim ciljem.

- Naša istorija i sve naše oružje su uz vas - rekao je Safiedin na jednom događaju u Bejrutu u znak solidarnosti sa palestinskim borcima.

Safiedin je takođe kritikovao politiku SAD.

- Ova luda američka administracija na čelu sa Trampom neće moći da naudi otporu - rekao je 2017. godine Safiedin tvrdeći da bi takve akcije samo ojačale Hezbolahovu odlučnost.

Filip Smit, stručnjak koji proučava Iran, navodi za Rojters da je Nasralah odavno počeo da priprema Safiedina za naslednika.

Safiedin, koji je rođen 1964. godine, ima duboke i bliske veze sa Iranom. Poznat je po svojim vezama sa iranskim vladajućim klericima jer je proveo godine studirajući u gradu Kumu. Iranski portal Kayhan Life sa sedištem u Londonu objavio je 2020. godine da je njegov sin Rida oženio Zejneb Sulejmani, ćerku Kasema Sulejmanija, komandanta iranskih snaga Kuds, koji je ubijen 2020. godine u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

(Telegraf.rs/Reuters/Kayhan Life)