Ko je Nasralah, lider Hezbolaha za kog Izrael tvrdi da je ubijen: Najmoćnija osoba u Libanu, važi za heroja

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Izrael je saopštio da je ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, dok se militantna grupa još uvek nije oglasila povodom ovih tvrdnji.

Nasralah godinama nije viđen u javnosti zbog straha da će ga Izrael ubiti.

Nasralaha mnogi smatraju najmoćnijom osobom u Libanu, sa čak 100.000 boraca na raspolaganju. Članovi šiitske političke i vojne frakcije su takođe poslanici u parlamentu.

Nasralah je rođen u Bejrutu 1960. godine u siromašnoj šiitskoj porodici u siromašnom predgrađu Bejruta Šaršabuku.

Nakon raseljenja u južni Liban, studirao je teologiju, bio je opisan kao pobožni i motivisani student islama.

Foto: Tanjug/AP

Pridružio se Hezbolahu 1982., godine kada je formiran, nakon njegovog učešća u pokretu Amal, političkoj i paravojnoj organizaciji.

Nakon što se uzdigao kroz njegove redove, 64-godišnjak je vodio Hezbolah u sukobima sa Izraelom i učestvovao u sukobu u susednoj Siriji.

Pod njegovim vođstvom, grupa je transformisana u regionalnu vojnu i političku silu.

Nasralah je zacementirao Hezbolah kao najvećeg neprijatelja Izraela, tražeći dublje saveze sa šiitskim verskim vođama u Iranu i palestinskim militantnim grupama poput Hamasa.

Nasralah ima bezbroj sledbenika širom arapskog i islamskog sveta, ali ga u većem delu Zapada smatraju ekstremistom.

Kako je došao na vlast?

Hezbolah su formirali pripadnici Iranske revolucionarne garde koji su u leto 1982. otputovali u Liban da se bore protiv izraelskih snaga.

To je bila prva grupa koju je Iran podržao i koristio kao sredstvo za izvoz svog brenda politike.

Nasralah je izgradio bazu moći dok je Hezbolah rastao i postao deo Osovine otpora, labave koalicije grupa orijentisanih prema Iranu, koja uključuje Hamas i jemenske Hute.

U februaru 1992. tadašnji vođa Abas Musavi ubijen je u napadu izraelskog helikoptera na južni Liban, što je otvorilo vrata Nasralahovom vođstvu.

Foto: Tanjug/AP

Pod Nasralahom, Hezbolah je bio zaslužan za vođenje rata do iscrpljivanja koji je doveo do povlačenja izraelskih trupa iz južnog Libana 2000. godine.

Njegov status je porastao i dodatno učvršćen 2006. godine, kada se Hezbolah borio protiv Izraela do pat pozicije tokom 34-dnevnog rata.

Ali njegova popularnost je bila pogođena kada je 2011. izbio građanski rat u Siriji i borci Hezbolaha su stali na stranu Asadovih snaga.

Nasralah je opisan kao "nacionalni heroj" i "ikona" u Libanu i širom arapskog i muslimanskog sveta.

(Telegraf.rs)