Otkriveni detalji o potonuću kineske napadačke nuklearne podmornice: Pojavio se i satelitski snimak

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Satelitski snimci pokazali su da je najnovija kineska nuklearna podmornica za napade potonula pored mola dok je bila u izgradnji, rekao je visoki američki odbrambeni zvaničnik u četvrtak.

Potonuće prve kineske podmornice klase Žu predstavlja korak nazad za Peking dok nastavlja da gradi najveću mornaricu na svetu, piše AP. Peking postaje sve agresivniji u ostvarivanju svojih zahteva za gotovo celim Južnim kineskim morem, koje je ključno za međunarodnu trgovinu.

U međuvremenu, Kina se suočava sa dugogodišnjim teritorijalnim sporovima sa zemljama u regionu, uključujući Bruneje, Maleziju, Filipine, Tajvan i Vijetnam. Sjedinjene Američke Države pokušavaju da ojačaju veze sa svojim saveznicima u regionu i redovno plove tim vodama u operacijama koje, kako kažu, održavaju slobodu plovidbe za brodove, što izaziva bes u Pekingu.

Podmornica je verovatno potonula između maja i juna, kada su satelitski snimci pokazali kranove koji bi bili potrebni da je podignu sa dna reke, rekao je zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti kako bi pružio detalje o gubitku podmornice.

Kina jača mornaricu

Kina ubrzano gradi svoju mornaricu, a SAD smatraju rast Kine jednom od svojih glavnih budućih bezbednosnih pretnji.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je u petak da nije upoznat s ovom temom i nije pružio nikakve informacije kada je o tome upitan na konferenciji za novinare u Pekingu.

Američki zvaničnik rekao je da "nije iznenađujuće" što bi kineska mornarica prikrila takav doga]aj.

Trenutni status podmornice je nepoznat.

Incident otkriven u julu

Vest o potonuloj nuklearnoj podmornici prvo je objavio The Wall Street Journal. Tomas Šugart, bivši podmorničar američke mornarice i analitičar u Centru za novu američku bezbednost, prvi je primetio incident sa podmornicom u julu, iako tada nije bilo poznato da se radi o novom plovilu klase Žu.

Satelitski snimci iz Planet Labs PBC, koje je analizirala agencija Associated Press, pokazuju ono što izgleda kao podmornica usidrena u brodogradilištu Šuangliu na reci Jangce pre incidenta.

Snimak od 15. juna izgleda da prikazuje podmornicu koja je u potpunosti ili delimično potopljena tik ispod površine reke, sa spasilačkom opremom i kranovima oko nje. Postavljeni su zaštitni pojasevi kako bi se sprečilo curenje nafte ili drugih tečnosti iz plovila.

Satelitski snimak od 25. avgusta pokazuje podmornicu ponovo na istom doku kao potopljeno plovilo. Nije jasno da li je to isto plovilo.

Važni podaci ostali nepoznati

Nije poznato da li je podmornica koja je potonula imala ukrcano nuklearno gorivo, kao bi da li je njen reaktor bio u pogonu u trenutku incidenta. Međutim, nije prijavljeno nikakvo ispuštanje radijacije u tom području od tada.

Prošle godine Kina je upravljala sa šest nuklearnih podmornica sa balističkim projektilima, šest napadačkih nuklearnih podmornica i 48 dizel-podmornica za napade, prema izveštaju američke vojske.

Vesti o potonuću podmornice dolaze u trenutku kada je Kina ove nedelje sprovela retko lansiranje interkontinentalne balističke rakete u međunarodne vode u Tihom okeanu. Stručnjaci kažu da je to prvi put da je Peking izveo takav test od 1980. godine.

(Telegraf.rs)