Rusija ima tajni program razvoja dronova dugog dometa u Kini: Zapad to ne sme da ignoriše

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto:Tanjug/AP

Rusija koristi Kinu da napravi dronove dugog dometa za upotrebu u ratu u Ukrajine.

Rusija kreirala tajni program razvoja naoružanja u Kini, objavio je Rojters, pozivajući se na dokumente, kao i dva neimenovana izvora iz evropske obaveštajne agencije.

Eksperti za pitanja bezbednosti rekli su za portal "Business Insider" da, iako ovo vojno partnerstvo između Moskve i Pekinga nije javno prijavljeno ono ne predstavlja iznenađenje i trebalo ga je očekivati.

U izveštaju se navodi da je "IEMZ Kupol", podružnica ruske državne kompanije za oružje "Almaz-Antei", razvila i testirala model bespilotnih letelica dugog dometa pod nazivom "Garpiia-3", ili "G3", u Kini.

Pozivajući se na izveštaje koje je ova kompanija poslala ruskom Ministarstvu odbrane ranije ove godine, Rojters navodi da su dronovi razvijeni uz pomoć lokalnih stručnjaka u Kini.

U njemu se navodi da je u drugom izveštaju pisalo da bi "G3" i druge bespilotne letelice mogle da se proizvode u kineskoj fabrici u velikim razmerama za rat u Ukrajini.

Još se navodi da je kompanija iz Kine u svoj štab u ruskom gradu Iževsku poslala sedam vojnih dronova napravljenih u postrojenju u Kini. Dron "G3" može da putuje oko 2.000 kilometara i ima nosivost od 50 kilograma eksploziva.

U izveštaju kompanije navodi se da je u roku od osam meseci moguće napraviti još jednu vrstu drona čija je nosovost 400 kilograma. Ministarstvo inostranih poslova Kine navelo je da nije znalo za takav projekat.

"To je apsolutno moguće i gotovo izvesno. Saradnja između Rusije i Kine u vojnom i tehničkom smislu se produbljuje i veća je nego što se zvanično navodi. Zapad ne bi trebalo da bude iznenađen", kaže Džejms Niksi, direktor Pograma za Rusiju i Evroaziju u Čatam hausu u Londonu.

Kina tvrdi da je neutralna u ratu sa Ukrajinom. Ali njeno partnerstvo sa Rusijom raste, uključujući i pomaganje ruskoj ekonomiji pogođenoj sankcijama kupovinom ogromnih količina nafte i partnerstvom u spektakularnim zajedničkim vojnim vežbama.

Sjedinjene Države već dugo optužuju Kinu da podržava ruski rat u Ukrajinisnabdevanjem komponenata za dvostruku namenu, a koje bi mogle da se iskoriste u proizvodnji oružja.

"Bilo bi naivno pretpostaviti da se to ne dešava", smatra Niksi.

Kurt Kembel, zamenik Državnog sekretara SAD, optužio je Kinu da direktno isporučuje vojne dronove Rusiji.

"Posle ovog izveštaja Zapadu će biti sve teže da ignoriše načine na koji Kina pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini. Krećemo se ka situaciji u kojoj to jednostavno ne može više biti ignorisano", rekla je Sari Arho Havren, saradnica na "Royal United Services Institute".

Zvanično, EU ima stav da je neophodno uvesti sankcije zemljama koje pružaju vojnu pomoć Rusiji. Ali Brisel nije bio voljan da to učini Kini. Sankcije su apsolutan strah Kine.

Iako Moskva i Peking nemaju identične poglede na svet, ruski rat u Ukrajini predstavlja značajan izazov spremnosti i uticaju Zapada, nešto što Kina smatra izuzetno korisnim.

"Da budemo potpuno jasni. Kina ne želi da Rusija izgubiti ovaj rat. To ne bi bilo u interesu Kine. Rat je simbol i prethodnik zapadnih sposobnosti, zapadne kičme, zapadne političke volje da se brani međunarodni poredak zasnovan na pravilima. A to nije u kineskom interesu", dodao je Niksi.

Na Zapadu su alarmirano reagovali na navode o ruskom programu za razvoj dronova u Kini.

"Ovaj izveštaj je duboko zabrinjavajući i saveznici se konsultuju po ovom pitanju. Kina ne može da nastavi da podstiče najveći sukob u evropi posle Drugog svetskog rata, a da to ne utiče na njene interese i ugled", rekla je Fara Dahlala, portparolka NATO.

(Telegraf.rs)