SAD nude 20 miliona dolara za Iranca koji je kovao zaveru za ubistvo Trampovog savetnika Džona Boltona

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Profimedia/AFP

Sjedinjene Države su raspisale nagradu od 20 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Iranca koji je optužen da je kovao zaveru za likvidaciju Džona Boltona, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa.

Kako prenosi BBC, to je Šahram Purasafi, pripadnik Revolucionarne garde. On je optužen da je za 300.000 dolara pokušavao da angažuje kriminalce u SAD da ubiju Boltona, koji je bio jedna od najžešćih kritičara Irana u Trampovoj administraciji.

Objaba da je raspisana nagrada usledila je iste nedelja kada je Tramp rekao da su ga obaveštajne službe SAD obavestile o navodnoj iranskoj zaveri za njegovu likvidaciju. Iran je ranije negirao da je orkestrirao bilo kakve zavere za ubistvo Trampovih zvaničnika ili mešanje u američke poslove.

Zvaničnici navode da je od oktobra 2021. do aprila 2022. Pursafi pokušao da angažuje "kriminalne elemente unutar Sjedinjenih Država" da ubiju  Boltona u Vašingtonu ili Merilendu.

Jedan od potencijalnih atentatora koje je kontaktirao bili su poverljivi izvor za američke istražitelje, navodi Stejt department. Pursafi je navodno rekao toj osobi da će, nakon što izvrši napad na Boltona, "imati drugi posao atentata za njega".

Njegova navodna motivacija bila je odmazda protiv SAD zbog njihovog ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija, koje je naredio Tramp kada je bio u Beloj kući.

Američko ministarstvo pravde optužilo je Prsafija za navodnu zaveru za ubistvo 2022. On je i dalje na slobodi, a zvaničnici kažu da se ne veruje da je u SAD. Iranski potpredsednik Mohamed Džavad Zarif, u intervjuu za "NBC News" ove nedelje, negirao je optužbe da je njegova vlada pokušala da ubije iranske kritičare u inostranstvu.

"Mi ne ubijamo ljude, ali činjenica je da su oni ubili poštovanog iranskog generala", rekao je on.

Bolton je, govoreći za NBC naveo da bi SAD trebalo da budu "proaktivnije u vezi sa pretnjama iz Irana":

"Kada dođu na nas, vladine zvaničnike , sadašnje i bivše, jer rade svoj posao, to je zaista napad na samu vladu Sjedinjenih Država. Mislim da nije najbolji način da ostanete u pasivnom režimu. Znamo da je ovo više od besposlenih špekulacija u Teheranu", rekao je Bolton.

Ranije ove nedelje, Trampova kampanja je saopštila da je dobila brifing od američkih obaveštajnih službi o iranskim zaverama da ubiju Trampa. Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe u SAD je priznala brifing, ali je odbila da navede više detalja.

Tramp je na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru, objavio da postoje velike pretnje po njegov životu od strane Irana.

"Iran je već napravio poteze to nije uspelo, ali pokušaće ponovo", naveo je Tramp.

Međutim, američki istražitelji nisu nagovestili da je Iran bio umešan u bilo koji od dva nedavna pokušaja ubistva Trampa, na mitingu u Pensilvaniji i na njegovom golf terenu na Floridi.

(Telegraf.rs)