Uragan Helena pokosila Floridu sinoć, jezivi snimci se šire: Ima mrtvih, izdato upozorenje za ove delove SAD

A. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Najmanje tri osobe poginule su u nevremenu kada je uragan Helena pogodio SAD, za koji CNN navode da je najjači koji je ikad pogodio oblast Big Bend na Floridi.

Helena je sinoć stigla na severozapad Floride kao oluja kategorije 4, preneo je AP.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da je Helena sinoć pogodila obalu blizu ušća reke Ausila u oblasti Big Benda u Meksičkom zalivu. Brzina vetra kretala se 225 kilometara na čas.

Zbog Helene vlasti su izdale upozorenja o uraganima i poplavama koja su se proširila do severne Džordžije i zapadne Severne Karoline.

Više od milion domova i preduzeća ostalo je bez struje na Floridi i više od 50.000 u Džordžiji. Guverneri američkih saveznih država Floride, Džordžije, Alabame, Karoline i Virdžinije proglasili su vanrednu situaciju u svojim državama.

Jedna osoba je poginula na Floridi kada je saobraćajni znak pao njen automobil, a prijavljeno je da su dve osobe poginule u južnoj Džordžiji.

U planinama Severne Karoline palo je i do 25 centimetara kiše.

Foto: Tanjug/AP

Obilne kiše počele su da padaju, a vetrovi su se pojačavali ranije u četvrtak u gradu Valdosti, u Džordžiji, u blizini granice sa Floridom.

Meteorolog Dilan Lask rekao je da je Nacionalna meteorološka služba izdala sinoć upozorenje na tornado za okrug Viler u Džordžiji. Rekao je da je to jedno od 12 upozorenja na tornado za samo nekoliko sati.

U mnogim gradovima i okruzima na jugu Džordžije uveden je policijski čas tokom noći.

"Ovo je jedna od najvećih oluja koju smo ikada imali", rekao je guverner Džordžije Brajan Kemp.

Foto: Tanjug/AP

Izdati su nalozi za evakuaciju duž obale Meksičkog zaliva u nižim oblastima oko Talahasija, Gejnsvila, Sidar Kija, Lejk Sitija, Tampe i Sarasote na Floridi.

Meteorološka služba prognozirala je olujne udare i upozorila da bi oni mogli da budu "katastrofalni" u zalivu Apalači kod obale Floride.

Škole u tom okrugu i više univerziteta otkazali su nastavu, a zatvoreni su aerodromi u Tampi, Talahasiju i Klirvoteru.

Meteorolozi predviđaju da će Helena verovatno oslabiti kako se bude kretala ka unutrašnjosti, ali da će se jaki vetrovi i kiša proširiti na južne Apalačke planine, gde će biti moguća i pojava klizišta.

Foto: Tanjug/AP

Helena je u sredu izazvala poplave u delovima meksičkog poluostrva Jukatan. Na zapadu Kube, zbog uragana je više od 200.000 domova i preduzeća ostalo bez struje.

Za Atlantu Helena bi mogao da bude najgori uragan koji je pogodio grad u poslednjih 35 godina, rekao je profesor meteorologije na Univerzitetu Džordžija Maršal Šepard.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu predvidela je natprosečnu sezonu uragana na Atlantiku zbog rekordno visokih temperatura okeana.

(Telegraf.rs/Tanjug)