Par pokušao da proda dete za paket od 6 piva i 1.000 dolara: "Nije lako brinuti o tri psa i bebi"

M. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto-montaža: Benton County Sheriff’s Office, Google Maps

Derijen Urban (21) i Šalin Elers (20) iz Arkanzasa suočeni su s optužbama za ugrožavanje deteta i pokušaj prihvatanja naknade za predaju maloletnog deteta, prema sudskim zapisima iz Benton okruga, do kojih je došao portal Law&Crime.

Kako tvrde vlasti, a prenosi taj portal, pokušaj usvajanja za alkohol i novac bio je poznat među učesnicima — i među još nekoliko drugih osoba.

Dana 21. septembra, jedna osoba je upotrebila telefon u kancelariji upravnika kampa "Beaver Lake Hide-A-Way" u Rodžersu kako bi pozvala šerifovu kancelariju okruga Benton i prijavila da su roditelji "pokušali da ustupe dete za pakovanje od šest piva, a zatim su tražili i 1.000 dolara za bebu", prema izjavi iz sudskog spisa.

Rodžers, veliki i brzo rastući grad, nalazi se nekoliko kilometra istočno od granice s Oklahomom i oko 330 kilometara severozapadno od Litl Roka, i svojevremeno je bio prvo mesto u kojem je otvorena čuvena "Walmart" prodavnica.

Međutim, trgovina koja se dešavala u kampu tog dana bila je daleko ilegalnija, tvrde vlasti.

I, navodno, postojala je ugovorena potvrda.

Šokantni detalji iz istrage

"Ja, Derijen Urban i Šalin Elers, potpisujemo naša prava Kodiju Natanijelu Martinu nad našim sinom za 1.000 dolara dana 21. septembra 2024. godine", navodi se u dokumentu.

"Napomena: Nakon potpisivanja ovog ugovora neće biti promena mišljenja između vas dvoje, niti kontakta ikada više", dodaje se u dokumentu.

Nekoliko svedoka koji su prisustvovali potvrdili su ovaj proces pseudo-usvajanja, prema zameniku šerifa. Zamenik je takođe, navodno, dobio i video zapis sa mobilnog telefona na kojem su Urban i Elers potpisivali ugovor sa čovekom koji je trebalo da kupi njihovo dete.

Razlog za pokušaj prodaje bilo je samo pivo, tvrde vlasti.

Sve zbog piva

Elers je, navodno, prišla kamp prikolici jednog para i tražila pivo, što je redovno činila, prema izveštaju. Kada su odbili, majka je otišla, ali čovek po imenu Riki Kraford ponudio je pivo u zamenu za čuvanje bebe preko noći.

Kraford, za koga su istražitelji rekli da je bio izuzetno pijan tokom saslušanja, navodno je izjavio da je bio zabrinut za dobrobit deteta i želeo je da ga skloni iz ruku Urbana i Elersove preko noći — što su roditelji prihvatili, prema izjavi.

"On je pitao da li može da čuva bebu preko noći i dao im je nekoliko limenki piva u zamenu", navodi se u izveštaju.

"Oni su se složili i dali Krafordu bebu zajedno sa torbom s pelenama. On je potom odveo dete kod Martina u drugi kamp na tom području. Elers i Urban su zatim došli do istog kampa i razgovarali sa Martinom i Krafordom pre nego što su potpisali pismo.”

Sastavili ugovor

Martin je, navodno, rekao policiji da je on bio taj koji je sastavio ugovor, da novac još nije promenio ruke, ali je planirao da paru donese ček od 1.000 dolara 23. septembra.

"Na osnovu celokupne istrage, veruje se da su Urban i Elers stvorili značajan rizik od smrti ili ozbiljnih fizičkih povreda tako što su ostavili maloletno dete kod očigledno pijanog muškarca, a zatim kod osobe koju nisu poznavali", napisao je detektiv u izveštaju.

Nakon što su im pročitana prava, par je, kako tvrdi policija, bio prilično miran u vezi sa planom prodaje deteta.

U izveštaju stoji:

"Izjavili su da je Kraford došao u kamp i zatražio da čuva bebu tokom noći. Izjavili su da su se složili i dali bebu Krafordu. Zatim su rekli da su o tome razgovarali i otišli do kampa gde je dete bilo i razgovarali sa Martinom. Izjavili su da su ponudili da predaju dete Martinu u zamenu za 1.000 dolara u gotovini. Izjavili su da je Martin napravio sporazum za koji su snimili da bi bio 'zakonit' i planirali su da ga 'legalizuju' u ponedeljak. Oboje su izjavili da su potom otišli pod uslovom da dete bude dato Martinu u zamenu za 1.000 dolara koje će preuzeti u ponedeljak."

Izjava majke za nevericu

Martin je, sa svoje strane, rekao policiji da je razgovarao s majkom o njenom razlogu za potencijalnu transakciju.

"Martin je rekao da je ona izjavila da nije bilo lako brinuti se o tri psa i bebi", navodi se u izveštaju.

Vlasnik kampa je kasnije saznao za transakciju i pozvao policiju, prema šerifovom izveštaju. Dečak koji je, navodno, pokazivao znakove zanemarivanja, prebačen je u bolnicu.

Urban i Elers su zadržani uz kauciju od 50.000 dolara. Dečakov otac je pušten, dok je majka još u pritvoru, prema evidenciji šerifove kancelarije u okrugu Benton.

(Telegraf.rs)