Ovako izgleda život zatvorenika u Teksasu, državi gde se pogubi najviše osuđenika na smrt u Americi

A. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto ilustracija: Shutterstock

Zatvorski sistem u Teksasu, poznat je po tome što je izvršio najviše smrtnih kazni od bilo koje druge američke savezne države.

Sada ovaj model privlači pažnju britanske Laburističke partije, koja razmatra uvođenje sistema zasnovanog na bodovima za dobro ponašanje zatvorenika.

Kako je preneo "Dailymail", ovaj model omogućava zatvorenicima da skrate svoje vreme iza rešetaka kroz učešće u obrazovnim i rehabilitacionim programima.

Britanski premijer Kir Starmer je nedavno uveo šemu ranijeg puštanja zatvorenika u Engleskoj i Velsu, u pokušaju da se izbori sa prenatrpanošću zatvora. Međutim, 37 kriminalaca je greškom pušteno, što je izazvalo veliku zabrinutost u javnosti.

U nastojanju da se smanji broj ponovnih prekršaja, britanski ministri sada razmatraju teksaški sistem umesto izgradnje novih zatvora.

Još 2007. godine, teksaški zatvori su bili na sličan način prepuni, ali su investicije u obrazovne i programe za lečenje zavisnosti za zatvorenike dovele do uštede od dve milijarde dolara za tu američku državu i smanjenja broja zatvorenika za 15 odsto od 2007. do 2023.

Od aprila ove godine, evidentirano je da se u teksaškim zatvorskim ustanovama nalazi 132.955 zatvorenika – što je najveća zatvorska populacija u bilo kojoj američkoj državi – u poređenju sa zatvorskom populacijom u Engleskoj od 88.521 ovog meseca.

Prema podacima Odeljenja za krivičnu pravdu države Teksas, zatvorenici se bude u 3,30 ujutru, a doručak se služi najranije u četiri sata ujutru. Nakon toga, zatvorenici se prijavljuju na svoja radna mesta u šest sati ujutru.

Svaki zatvorenik koji je fizički sposoban ima posao u zatvorskom sistemu, ali nije plaćen. Mogu samo da zarade privilegije - kao što su gledanje televizije, kao rezultat dobrih radnih navika.

Od približno 40.000 Teksašana koji se svake godine puštaju iz državnih zatvora, skoro polovina bude ponovo uhapšena u roku od tri godine, a između 15 i 20 odsto njih se vrati u zatvor.

U Engleskoj i Velsu, bivši zatvorenici koji ponovo počine krivična dela čine 80 odsto svih zločina, što britansku ekonomiju košta 18 milijardi funti godišnje, navodi "Tajms".

Odeljenje za krivičnu pravdu Teksasa takođe zapošljava preko 33.000 ljudi, a za 2024. ima budžet od 8,5 milijardi dolara, što ga čini jednim od najvećih državnih organa u Teksasu.

U poređenju s tim, Ujedinjeno Kraljevstvo je potrošilo približno 6,85 milijardi funti na svoj zatvorski sistem u 2023/24.

Nakon što je ponovo uveo smrtnu kaznu 1982. godine, Teksas je takođe izvršio više smrtnih kazni nego bilo koja druga američka država, a trenutno ima 180 zatvorenika na smrtnoj kazni. Ukupno je 590 ljudi ubijeno smrtonosnom injekcijom u ovoj državi u poslednjih 40 godina.

Zatvorenici u Teksasu mogu skratiti vreme koje provode iza rešetaka zarađujući bodove za dobro ponašanje, ideja koju je prvi smislio tadašnji republikanski guverner Rik Peri.

Da bi to uradili, zatvorenici mogu osvajati bodove učestvujući u kursevima koji su usmereni na rešavanje osnovnih uzroka zbog kojih su u zatvoru, na primer zbog problema sa zavisnošću od droge.

Poznato kao "vreme za dobro ponašanje", zatvorenici se mogu prijaviti na obrazovne, industrijske, poljoprivredne i stručne radionice, kao i na sesije o rehabilitaciji od droga i promeni ponašanja.

Ideja iza ovoga je da zatvorenici iskoriste svoje vreme iza rešetaka na produktivan način pre nego što postanu podobni za uslovnu slobodu. Mogućnost da smanje svoju kaznu takođe povećava stopu učešća.

Stotine miliona dolara je takođe uloženo u programe - poput kurseva roditeljstva, kako bi se sprečili zločini.

Za one čiji je prestup povezan sa zloupotrebom droga, postavljeni su specijalni sudovi za narkotike koji im nalažu da pohađaju rehabilitacione kurseve. Zatvorenici moraju da podnose nedeljne izveštaje sudu i prolaze testove urina kako bi izbegli vreme u zatvoru.

Kazne bez zatvora se takođe dodeljuju za prestupe niskog nivoa povezanih sa drogom.

Prošle godine, zatvorska populacija u Teksasu pala je sa 152.661 na 129.653, što je omogućilo vlastima da zatvore 16 zatvora.

Stope kriminala su takođe pale za 29 odsto na najniži nivo od 1968. godine, a stope ponavljanja krivičnih dela su prepolovljene, dok je stopa zaposlenosti bivših osuđenika porasla za 50 odsto samo deset godina nakon reformi.

Uz izveštaje da se očekuju značajni rezovi umesto povećanja finansiranja, postoji sumnja da li će Ujedinjeno Kraljevstvo moći da priušti ove promene.

Skandal na "ostrvu" greškom oslobodili 37 zatvorenika

Ministarstvo pravde Velike Britanije nastoji da izbegne da više neprikladnih prestupnika bude oslobođeno nakon što se greška otkrila. Ukupno su 37 zatvorenika je greškom oslobođeno. Većina je sada vraćena u zatvor, ali petorica su još uvek na slobodi.

Zatvorima je naređeno da ručno ponovo izračunaju tačne datume puštanja zatvorenika nakon šokantne greške.

(Telegraf.rs)