Kamala Haris biračima u Pensilvaniji obećala pragmatičan pristup u rešavanju ekonomskih problema

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Potpredsednica Amerike Kamala Haris, koja je ujedno i kandidat Demokratske stranke za predsednika na predstojećim izborima koji će se održati 5. novembra, obećala je biračima da će doneti nove investicije u domaćoj proizvodnji za nekoliko industrija, ukoliko pobedi u trci za Belu kuću.

U govoru koji je održala u Pensilvaniji, državi gde joj je trijumf neophodan, Kamala Haris, kako prenosi BBC, rekla je za sebe da je "kapitalistkinja sa pragmatičnim pristupom za jačanje srednje klase".

Pobijajući optužbe iz tabora republikanaca da je "komunista" Kamala je decidirano izjavila:

"Obećavam da ću biti pragmatična u svom pristupu. Ja sam kapitalista".

Nadovezujući se na svoju viziju za "ekonomiju prilika", Kamala Haris je iznela nove predloge za pomoć mladim porodicama, onima koji prvi put kupuju kuću i starijim osobama, kroz poreske olakšice i finansijske podsticaje u vrednosti od 100 milijardi dolara.

Ona je obećala nova ulaganja u veštačku inteligenciju, vazduhoplovstvo i razvoj energetike. Kamala Haris dodala da poreske stope za velike korporacije i najbogatije Amerikance moraju porasti kako bi oni "platili pravičan udeo".

Ona je takođe obećala da će reformisati dozvole za ubrzavanje gradnje u SAD, eliminisati uslove za fakultetsku diplomu za savezne poslove i povećati broj sindikalnih pripravništava, ako bude izabrana.

"Nameravam da zacrtam novi put napred i razvijem američku srednju klasu", dodala je kamala Haris i prozvala Trampa:

"On nema nameru da razvija našu srednju klasu. On je samo zainteresovan da učini život boljim za sebe i ljude poput sebe".

Harisova je prvi put odbacila tvrdnju Trampove kampanje da je lagala da je radila u Mekdonaldsu kao studentkinja.

Oko sat vremena pre Kamalinog govora njen protivkandidat Donald Tramp je u Severnoj Karolini izneo svoj ekonomski program u kome je pobećao da će ukoliko pobedi uvesti porez od 15 odsto za proizvode napravljene u Americi.

(Telegraf.rs)