Fotografije zgrozile javnost, propada jedno od sedam svetskih čuda: "Za sve je kriv jedan čovek!"

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Pixabay/wiganparky0

Tadž Mahal, jedno od sedam novih svetskih čuda, propada zbog neodržavanja. Počele su da kruže fotografije koje otkrivaju pukotine na poznatoj građevini, koje su podstakle nagađanja da ključni saveznik indijskog premijera namerno dopušta raspadanje dragulja muslimanske umetnosti.

Aktivisti već godinama upozoravaju da Tadž Mahalu preti uništenje zbog zagađenosti obale reke na kojoj se nalazi i zagađenosti vazduha, zbog kojeg bela boja mermernog mauzoleja postaje žuta. Vrhovni sud Indije 2018. godine naredio je vlastima da pod hitno zatvore i obnove mauzolej ili ga sruše. Međutim, otada nije mnogo učinjeno kako bi se poboljšalo stanje UNESCO-ovog spomenika svetske baštine.

Najnovije fotografije, objavljene na društvenim mrežama, otkrivaju pukotine na različitim mestima na zidovima i podu mauzoleja, kao i stablo indijske svete smokve koje niče iz stupa, piše britanski Times.

Akhileš Jadav, opozicioni zastupnik i bivši glavni ministar savezne države Utar Pradeš, za urušavanje jedinstvene građevine okrivio je svog naslednika. On tvrdi da je za propadanje najodgovorniji ministar Jogi Aditjanat, hinduistički sveštenik i saveznik premijera Narendre Modija.

"Vladajuća stranka Bharatiya Janata Party i njena uspavanja odeljenja potpuno su zakazali u održavanju mauzoleja Tadž Mahal, čuda koje privlači turiste iz celog sveta. Voda kaplje s glavne kupole, rastu biljke... Ako korenje drveća nastavi da se širi, Tadž Mahal bi mogao da pukne", rekao je Jadav.

Tokom nedavnih bujica u Agri, gradu u kojem se spomenik nalazi, voda je stigla do grobnice Džahana i njegove žene. Šah Džahan, indijski vladar iz mogulske dinastije, dao je u 17. veku da se sagradi mauzolej za svoju najdražu suprugu Mumtaz Mahal.

Iako je za spomenik odgovoran Arheološki institut Indije, kritičari vlade veruju da je Aditjanat, koji je po veri hinduista, kao i Modi, ravnodušan prema njegovom propadanju jer je reč o muslimanskom spomeniku. Altaf Hajder Razvi, indijski muslimanski političar, rekao je da najnovije fotografije otkrivaju dosad neviđene razmere zanemarivanja spomenika.

"Ovo se mora nezavisno istražiti. Iako Aditjanat nema direktnu ulogu u njegovom održavanju, poznat je po tome što je neprijateljski raspoložen prema mogulskim spomenicima i mogulskoj baštini", izjavio je Razvi, pozivajući se na preimenovanje železničkih stanica koje su nosile muslimanska imena.

(Telegraf.rs)