Za dlaku izbegnut sudar putničkih aviona u vazduhu: Dvoje putnika povređeno u opasnom incidentu

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Federalna uprava za avijaciju (FAA) otvorila je istragu o trzaju na letu United Airlines-a, na kom je povređeno dvoje putnika kada su piloti reagovali na upozorenje o sudaru u vazduhu.

Kako javlja CNN, United Airlines navodi da je let 2428 iz Njuarka, Nju Džerzi, tokom spuštanja ka Međunarodnom aerodromu u San Francisku prošlog četvrtka "usporio kako bi izbegao drugi avion na nižoj visini". Oboje povređenih putnika prevezeno je u bolnicu, saopštila je kompanija United.

Prema izveštaju FAA, jedan putnik je zadobio teže, dok je drugi prošao sa lakšim povredama kada su piloti reagovali na upozorenje sistema za izbegavanje sudara u vazduhu (TCAS RA).

Upozorenja sistema za izbegavanje sudara tretiraju se kao ekstremna upozorenja o mogućem sudaru sa drugim avionom, a piloti su dužni da odmah reaguju.

Podaci sa sajta FlightRadar24 pokazuju da se incident dogodio na visini od 9.448 metara, dok je let bio u blizini jezera Berijesa, oko 112 kilometara severno od San Franciska. Prema FlightRadar24, avion Southwest Airlines-a bio je 914 metara ispod leta United-a, dok je let SkyWest-a bio 304 metra niže.

U saopštenju, FAA – koja je odgovorna za kontrolu vazdušnog saobraćaja – navodi da "nije došlo do gubitka bezbednog razmaka".

Audio zapis sa sajta LiveATC.net beleži kako su piloti proglasili medicinsku vanrednu situaciju, govoreći kontrolorima vazdušnog saobraćaja u Ouklendu da je "neko možda slomio zglob, a ima i putnika koji su povređeni kada smo imali RA."

United Airlines je za CNN rekao da je znak za vezivanje pojaseva bio uključen u trenutku incidenta i da je jedan od povređenih putnika bio van svog sedišta.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja još nije pokrenuo istragu, ali je portparol za CNN rekao da agencija prikuplja preliminarne informacije.

Incident u vazduhu prošlog četvrtka je poslednji u nizu događaja ovog meseca koji uključuju mogući bliski sudar. Dana 12. septembra, let Alaska Airlines-a morao je da prekine poletanje u Nešvilu zbog leta Southwest-a koji je prelazio istu pistu. Dva dana ranije, vrh krila aviona Delta Air Lines Airbus A350 udario je manji regionalni avion dok su oba aviona taksirala, što je dovelo do toga da rep regionalnog aviona otpadne.

(Telegraf.rs)