Popularno letovalište na udaru uragana: Oluja jača i preti razaranjem ovom delu Amerike

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Shutterstock, Telegraf

Posle dugog zatišja, ponovo su aktivni uragani na Atlantiku.

Snažna tropska oluja prerasla je u uragan Helena. Ova oluja kao uragan prve kategorije sada se premešta između meksičkog poluostrva Jukatan i zapadne Kube, a na udaru uragana našao se i Kankun. Vetrovi u uraganu dostižu i 140 km/h, uz obilne kiše, poplave i bujice i visoke plimne talase.

Foto: zoomEarth

Srećom, Kankun će izbeći razaranja, zahvaljujući tome što je uragan tek na početku jačanja, ali ne poplave, olujne vetrove i visoke talase.

Svojim obodnim delom uragan je zahvatio i zapad Kube, ali i Havanu.

Uragan će na svom putu ka severu, odnosno ka Meksičkom zalivu da ojača na snažan uragan treće kategorije sa vetrovima preko 200 km/h.

Foto: zoomEarth

Uragan će se na svom putu ka SAD premeštati preko Mesksičkog zaliva, zapadnije od zapadne obale Floride, a uragan svojim obodnim delom donosiće sve vreme snažne kiše i jake vetrove, ali i visoke talase zapadnoj obali Floride, a ostatku Floride jake pljuskove i visoke talase, gde će na snazi biti opasnost od oluje snage tropske oluje, uključujići čak i atlantsku obalu Džoržije i Južne Karoline.

Severnije od Tampe duž obale Meksičlpg zaliva Floride na snazi će biti opasnost od snažnog uragana.

Uragan će svojim centrom direktno ući sa Meksičkog zaliva na severnu obalu Floride, južnije od glavnog grada Telesahija.

Foto: zoomEarth

Očekuju se vetrovi od 200 km/h. plimni talasi od nekoliko metara i više od 300 litara kiše po kvadratnom metru, uz velike poplave.

Očekuje se evakuacija više stotona hiljada ljudi, naročito iz priobalnih naselja.

Srećom, uragan neće direktno udariti na gusto naseljeni deo Floride, ali će mnogim predelima donositi vrlo obilne kiše, poplave i opasnost od tornada.

Na svim putu unutar kopna Amerike, na udaru uragana naći će se i Džordžija i Alabama, preko kojih će se uragan transformisati u snažnu tropsku oluju sa jakim kišama i olujnim vetrovima od 100 km/h, uz poplave i bujice.

Očekuje se da uragan sa Meksičkog zaliva kao tropska oluja stigne sve do Velikih jezera, a savezne države na tom putu očekuju olujni vetrovi, jake kiše, poplave i opasnost od tornada.

Foto: zoomEarth

Za sada bi uragan mogao da donese razaranja severozapadnim predelima Floride, a njegov uticaj da se oseti duboko unutar kopna, istočnije od reke Misipija na zapadu, Apalačkih planina na zapadu i do Velikih jezera na severu.

Oluja, odnosno uragan biće i više nego opasan, kako po materijalna dobra, tako i po ljudske živote.