Izrael spreman za ulazak kopnene vojske u Liban: "Vaše vojničke čizme ući će na neprijateljsku teritoriju"

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je da se vojska priprema za kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu, rekavši grupi vojnika da će njihove "vojničke čizme ući na neprijateljsku teritoriju".

"Možete čuti avione iznad, napadamo ceo dan. I to kako bismo pripremili teren za mogućnost vašeg ulaska u iban], ali i da nastavimo sa zadavanjem udara Hezbolahu", rekao je Halevi vojnicima 7. oklopne brigade tokom vežbe simulacije kopnene ofanzive u Libanu, prenosi Times of Israel.

"Hezbolah je danas proširio domet svojih napada. Kasnije danas dobiće veoma snažan odgovor", obećao je Halevi, nakon što je teroristička grupa jutros ispalila raketu na centralni deo Izraela.

"Danas ćemo nastaviti, nećemo stati, nastavljamo sa napadima i nastavljamo da ih udaramo svuda. Cilj je vrlo jasan, da bezbedno vratimo raseljene stanovnike sa severa Izraela", nastavio je Halevi.

"Kako bismo to postigli, pripremamo kopneni manevar", rekao je vojnicima.

"Vaše vojničke čizme", rekao je Halevi, "ući će na neprijateljsku teritoriju, u sela koja je Hezbolah pripremio kao velike vojne ispostave, sa podzemnom infrastrukturom, pripremnim tačkama i lansirnim platformama iz kojih planiraju da izvode napade na izraelske civile."

"Vaš ulazak u ta područja silom, vaš susret s operativcima Hezbolaha, pokazaće im šta znači suočiti se sa profesionalnom, visoko obučenom i borbeno iskusnom snagom", nastavio je on.

"Vi dolazite mnogo jači i daleko iskusniji od njih. Ući ćete, uništiti neprijatelja tamo i odlučno uništiti i njihovu infrastrukturu. To su stvari koje će nam omogućiti da nakon toga bezbedno vratimo stanovnike sa severa."

Foto: Tanjug/AP

Remobilizacija dve rezervne brigade za operacije na severu

Nakon procene situacije, IDF je u sredu objavio da ponovo mobilizuje dve rezervne brigade za operacije na severu, javlja Jerusalem Post.

IDF je saopštio da će regrutovanje dodatnih rezervnih brigada omogućiti nastavak borbe protiv Hezbolaha.

Nedugo nakon ove najave, IDF je pogodio više od 60 ciljeva koji pripadaju obaveštajnoj direkciji Hezbolaha, za koje tvrdi da su korišćeni za prikupljanje obaveštajnih podataka o izraelskim manevrima na severu.

Pored 60 obaveštajnih ciljeva, tokom dana su vazdušnim napadima pogođena 280 lansirna mesta i skladišta oružja, nakon ciljanih napada na gradove širom Galileje.

Ovaj napad dolazi nakon nekoliko dana kontinuiranih izraelskih udara na ciljeve Hezbolaha širom juga zemlje i Bejruta, uključujući veliku eksploziju komunikacionih uređaja prošle nedelje.

Udarci su takođe pogodili područja istočnog Libana, u dolini Bekaa, ciljajući skladišta oružja.

Foto: Tanjug/AP

Međusobni udari

Kao odgovor, Hezbolah je napao izraelske gradove i sela u područjima koja nisu redovno bila na meti tokom rata, uključujući Nazaret.

U sredu ujutro, Hezbolah je ispalio balističku raketu na Tel Aviv u 6.30 ujutro, a kasnije tokom dana napao je Zikron Jakov.

Hezbolah širi "jednačinu" svojih napada sa uobičajenih ciljeva na izraelskoj granici na centralni deo Izraela i područja dalje od granice, izvestio je u sredu novinar Jerusalem Posta, Jona Džeremi Bob.

(Telegraf.rs)