Obraćanje Volodimira Zelenskog u UN: Putin traži načine da slomi naš duh, planira da napadne nuklearke

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto:Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin traži načine da "slomi ukrajinski duh" i da planira da napadne nuklearne elektrane u Ukrajini i celu energetsku mrežu.

"Rusija je uništila sve naše termoelektrane i veliki deo naših hidroelektrana. Ovako se Putin sprema za zimu, nadajući se da će namučiti milione Ukrajinaca. Putin želi da ih (građane Ukrajine) ostavi u mraku i da primora Ukrajinu da se preda", rekao je Zelenski u svom govoru na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, koji je počeo govoreći o danu kada su ruski tenkovi pucali direktno na nuklearnu elektranu u Zaporožju.

On je upozorio da bi svaki raketni ili napad dronom u energetski sistem Ukrajine mogao da dovede do "nuklearne katastrofe".

"Taj dan nikada ne sme da dođe... Ovo su nuklearne elektrane. Moraju da ostanu bezbedne", rekao je on i ocenio da radijacija koja bi se tada oslobodila ne bi "poštovala" državne granice.

Zelenski je rekao da je nuklearna bezbednost ključni deo "formule mira".

On je naglasio da je ukrajinski narod taj koji trpi posledice rata i da su deca ta koja moraju da uče da razlikuju zvukove različitih vrsta artiljerije i dronova.

Prema njegovim rečima, Putin je taj koji je razdvojio ukrajinski narod, jer je "odlučio da radi šta hoće".

Prema njegovim rečima ne može da bude pravednog mira bez Ukrajine i da svaka susedna zemlja Rusije u Evropi i centralnoj Aziji zna da će "rat doći i do njih".

Dodao je i da Povelja UN mora da se poštuje kako bi se garantovalo pravo Ukrajine na teritorijalni integritet i suverenitet.

"Ruski okupatori moraju da se povuku i moramo da pozovemo odgovorne za ratne zločine, Moramo jasno staviti do znanja da je rat završen", poručio je Zelenski.

Završavajući obraćanje Generalnoj skupštini, ukrajinski predsednik je rekao da želi mir svom narodu, "pravi mir i pravedan mir", i da za to traži podršku svih naroda sveta.

On je rekao da se tokom Samita Generalne skupštine UN sastao sa liderima iz celog sveta i da svi dele isto mišljenje - to mora da bude "pravi i pravedan mir".

"Mi ne delimo svet i to isto tražim i od vas. Ne delite svet. Budite ujedinjeni i to će nam doneti mir", zaključio je Zelenski.

(Telegraf.rs/Tanjug)