Rojters: Rusija u Kini uspostavila program za razvoj dronova za rat u Ukrajini

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Rusija je uspostavila program naoružanja u Kini za razvoj i proizvodnju dronova za napade velikog dometa koji bi trebalo da se koriste u ratu protiv Ukrajine, tvrdnje su dva izvora iz Evropske obaveštajne agencije i podaci dokumenata u koje je Rojters imao uvid.

IEMZ Kupol, podružnica ruske državne kompanije za oružje Almaz-Antej, razvio je i testirao novi model drona pod nazivom Garpia-3 (G3) u Kini uz pomoć lokalnih stručnjaka, navodi se u jednom od dokumenata, što je izveštaj koji je IEMZ Kupol ranije ove godine poslao ruskom Ministarstvu odbrane kojem je izložio svoj rad.

Kupol je kasnije tom ministarstvu saopštio da proizvodi bespilotne letelice, uključujući G3, u velikim razmerama u fabrici u Kini, tako da oružje može da bude raspoređeno u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, što je termin koji Moskva koristi za rat.

Kupol, Almaz-Antej i rusko Ministarstvo odbrane nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je za Rojters da nije upoznato sa takvim projektom i da ta zemlja ima stroge mere kontrole izvoza dronova.

Američki Stejt department i ukrajinska vlada nisu odgovorili na zahteve za komentar, dok su američki zvaničnici izrazili zabrinutost prošle nedelje zbog, kako su rekli, kineske podrške ruskoj "ratnoj mašini" i nisu želeli da iznose detalje.

G3 može da pređe oko 2.000 kilometara i da nosi teret od 50 kilograma, naveo je Kupol u izveštajima koje je dostavio resornom ministarstvu.

Uzorci G3 i nekih drugih modela dronova proizvedenih u Kini dostavljeni su u Kupol u Rusiji na dalje testiranje, ponovo uz angažovanje kineskih stručnjaka, saopštili su oni.

Kupol je preuzeo isporuku sedam vojnih dronova proizvedenih u Kini, uključujući dva G3, u svom sedištu u ruskom gradu Iževsku, podaci su pomenutih dokumenata.

Dva izvora su navela da je isporuka uzorka dronova Kupolu prvi konkretan dokaz od početka rata u Ukrajini da su dronovi proizvedeni u Kini isporučeni Rusiji.

Izvori su Rojtersu pokazali ukupno pet dokumenata, uključujući dva Kupolova izveštaja ministarstvu u prvoj polovini godine i dve fakture, koji potkrepljuju njihove tvrdnje o postojanju ruskog projekta u Kini za proizvodnju dronova za upotrebu u Ukrajini.

Peking je više puta negirao da su Kina ili kineske kompanije isporučile Rusiji oružje za upotrebu u Ukrajini, rekavši da je zemlja i dalje neutralna.

G3 je unapređena verzija drona Garpia-A1, navodi se u Kupolovim izveštajima poslatim ministarstvu odbrane.

Kupol je rekao da će u roku od osam meseci projekat u Kini biti spreman za proizvodnju drona REM 1 kineskog dizajna, nosivosti od 400 kilograma. Dva evropska obaveštajna izvora rekla su da bi ovaj sistem bio sličan američkom dronu "Riper" (Reaper).

Izvori su rekli da je druga ruska firma pod nazivom TSK Vektor bila posrednik između Kupola i kineskih dobavljača u projektu.

Ruske firme su sarađivale sa kineskom kompanijom Redlepus TSK Vector Industrial, sa sedištem u Šenženu, ali izvori nisu precizirali koja je bila tačna uloga kineske kompanije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da je njegova vojska 2023. godine dobila oko 140.000 dronova i da Moskva ove godine planira da udesetostruči taj broj.

"Ko brže reaguje na zahteve na bojnom polju, pobeđuje", rekao je on na sastanku o proizvodnji dronova u Sankt Peterburgu.

(Telegraf.rs/Tanjug)