Danska premijerka optužila Kinu zbog navodne podrške Rusiji u ratu protiv Ukrajine

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Tanjug/AP

Danska premijerka Mete Frederiksen osudila je danas Kinu zbog navodne podrške Rusiji u ratu protiv Ukrajine i optužila Peking da ''ne igra po pravilima međunarodne trgovine''.

''Ne može da se nastavi situacija u kojoj Kina pomaže Rusiji u ratu u Evropi bez posledica. Oni moraju biti odgovorni za svoje aktivnosti'', rekla je Frederiksen u intervjuu za Politiko na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ona je dodala da posledice po Peking moraju da budu političke.

''Ne možete s jedne strane dozvoliti Rusiji da napadne drugu evropsku zemlju i da nastavi kao da se ništa nije dogodilo'', smatradanska premijerka.

Ona je navela da je EU pokušala da uspostavi saradnju sa svim globalnim akterima.

"Pokušali smo sa svim globalnim akterima da imamo dobru saradnju - pokušali smo to sa Rusijom, kupujući njihov gas i naftu, izgrađujući diplomatske, normalne političke odnose. Nije uspelo i napali su jednu evropsku državu. Mislim da smo pokušali da uradimo isto sa Kinom, da imamo normalnu saradnju između partnera o različitim aspektima i temama. Ne možemo sebi dozvoliti da budemo naivni. Ne možete se vratiti na situaciju pre rata u Ukrajini, a isto važi i za Kinu sada", rekla je Frederiksen.

Ona je ocenila da ne bi bilo moguće da Rusija vodi rat punog obima više od dve i po godine bez pomoći Kine i pozvala Kinu da preuzme odgovornost za svoje aktivnosti.

Frederiksen je pozvala da se preispitaju trgovinski odnosi EU i Kine, uz ocenu da je Evropa previše postala zavisna od Kine.

"Zavisnost je uvek greška kada otkrijete da ne delite uvek iste vrednosti i interese. Mislim da Evropa uvek pokušava da igra po pravilima, ali kada saznate da neko drugi to ne radi, onda morate da biti u stanju da reagujete", navela je danska premijerka.

Ocenila je da bliska saradnja Kine, Rusije, Severne Koreje i Irana "može da ima ogromne globalne posledice".

Frederiksen je prethodno pozvala zemlje saveznice Ukrajine da dozvole Kijevu da upotrebi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije.

(Telegraf.rs/Tanjug)