NATO planira transport velikog broja ranjenih vojnika u slučaju rata sa Rusijom

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

NATO planira da koordinira transport većeg broja ranjenih vojnika sa linije fronta u slučaju rata sa Rusijom, potencijalno preko vozova-bolnica zbog toga što vazdušna evakuacija možda neće biti moguća, izjavio je šef logističke komande Alijanse general-potpukovnik Aleksander Zolfrank.

Zolfrank je rekao u intervjuu za Rojters da će se planirana evakuacija razlikovati od iskustva savezničkih snaga u Avganistanu i Iraku.

Nemački general je istakao da bi u eventualnom sukobu NATO sa Rusijom zapadne vojske verovatno bile suočene sa mnogo većom ratnom zonom, većim brojem ranjenih vojnika i mogućim privremenim nedostatkom vazdušne nadmoći u blizini linije fronta.

"Izazov će biti da se brzo obezbedi visokokvalitetna nega za, u najgorem slučaju, veliki broj ranjenika", naveo je Zolfrank, bez preciziranja koliko NATO očekuje da će biti ranjenih vojnika u mogućem sukobu sa Rusijom.

Planiranje medicinske evakuacije je deo šireg velikog napora NATO podstaknutog ruskim napadom na Ukrajinu koji je počeo u februaru 2022. godine da poveća svoju sposobnost odvraćanja i odbrane od eventualnog ruskog napada.

Zolfrank vodi Zajedničku komandu za omogućavanje podrške NATO (JSEC) koja je zadužena za koordinaciju brzog kretanja trupa i tenkova širom Evrope, kao i za logističke pripreme, kao što su skladištenja municije na istočnom krilu Alijanse.

Zolfrank je rekao da je JSEC nedavno organizovao vežbu koordinacije transporta ranjenika.

Sedište JSEC je u južnom nemačkom gradu Ulmu.

(Telegraf.rs/Tanjug)