Volodimir Zelenski razgovarao sa Jensom Stoltenbergom u Njujorku o putu Ukrajine ka članstvu u NATO

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o potrebi jačanja ukrajinske protivvazdušne odbrane (PVO) i putu Ukrajine ka članstvu u Alijansi.

Zelenski je objavio na svom Telegram kanalu da je, na sastanku održanom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, zahvalio Stoltenbergu na podršci Ukrajini tokom njegovog mandata na mestu generalnog sekretara Alijanse, kao i za napore da se svet ujedini da pomogne Kijevu i da se ojača ukrajinska vojska, preneo je Ukrinform.

Ukrajinski predsednik je naveo da je na sastanku bilo reči i o tome da Ukrajina što pre treba da dobije poziv za članstvo u NATO, kao i o značaju blagovremenog sprovođenja svih dogovora sa samita Alijanse koji je održan u julu u Vašingtonu, odnosno da zemlje članice ispune svoje obaveze u vezi sa izdvajanjem 40 milijardi evra za narednu godinu.

Tokom samita NATO u Vašingtonu, koji je održan od 9. do 11. jula, lideri SAD, Holandije, Nemačke, Italije i Rumunije najavili su prebacivanje Ukrajini pet strateških sistema PVO "patriot", kao i desetine taktičkih sistema PVO.

Zelenski u Njujorku prisustvuje 79. zasedanju Generalne skupštine UN, a danas bi trebalo da se obrati učesnicima zasedanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)