Kina posle više od četiri decenije ispalila interkontinentalnu balističku raketu u Pacifik: Šta smera Peking?

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Kina je saopštila da je u sredu ispalila interkontinentalni balistički projektil u Pacifik, što je prvi put posle više od četiri decenije, a usled rastućih tenzija sa Sjedinjenim Državama i njenim saveznicima u regionu.

Kako je preneo CNN, raketa je lansirana u 8,44 sati po lokalnom vremenu i pala je u dubine Pacifika, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Kine.

U saopštenju nije precizirana putanja leta projektila kao ni mesto gde je on pao.

"Raketne snage Narodne oslobodilačke armije su izvršile rutinsko redovno godišnje testiranje. Raketa nije usmerena protiv neke zemlje ili specifične mete", navedeno je u saopštenju.

Testiranje je izvršeno u trenutku kada Kina i Rusija izvode zajedničke pomorske vežbe nedaleko od obale Japana. Kina je unapred obavestila relevantne zemlje o testiranju, rnavela je novinska agencija Sinhua u posebnom izveštaju.

"Lansiranje je efikasno testiralo performanse naoružanja i opreme, kao i nivo obuke trupa i postiglo očekivane ciljeve", navodi se u saopštenju.

Ovo je prvi put da je Kina javno objavila uspešno testiranje interkontinentalnog balističkog projektila u Tihom okeanu posle više od četiri decenije. Kina je 1980. proslavila uspešan test svog prog interkontinentalnog balističkog projektila u južni deo Pacifika. Raketa je tada ispaljena iz pustinje Jiukuan na severozapadu zemlje.

Pod vođom predsednika Si Đinpinga, Kina je ojačala svoje nuklearne sposobnosti i rekonstruisala raketne snage, koje predstavljaju elitnu granu vojsku i koja nadgleda arsenal nuklearnih i balističkih projektila.

U proteklih nekoliko godina, satelitske fotografije su pokazale izgradnju stotina silosa za interkontinentalne balističke rakete u pustinjama Kine, a Ministarstvo odbrane SAD predviđa eksponencijalni rast broja nuklearnih bojevih glava u arsenalu Pekinga u narednoj deceniji.

Kina je od 2023. držala više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i verovatno će imati preko 1.000 bojevih glava do 2030. godine, naveo je Pentagonu prošlogodišnjem izveštaju o vojsci Pekinga.

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio novu nuklearnu strategiju koja se fokusira na rastuću pretnju iz Kine, o čemu je Telegreaf ranije izvesti.

(Telegraf.rs)