Hezbolah razmatra da primeni Putinovu taktiku: Ovaj potez će im pomoći da zavladaju izraelski PVO?

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto:Tanjug/AP

Sukob između Izraela i proiranske libanske grupe Hezbolah intenzivirao se poslednjih dana i preti da preraste u sukob širih razmera na Bliskom istoku.

Kako je preneo "The Wall Street Journal", Hezbolah bi mogao sa primeni taktiku koju je Rusija koristila u Ukrajini, kako bi se savladala izraelska PVO.

Vojni analitičari smatraju da će Hezbolah pronaći inpiraciju u snagama ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi lansirale jata dronova i masovne raketne udare na izraelsku protivvazdušnu odbranu.

Na meti militantne grupe iz Libana mogli bi da budu vojne baze, luke i izraelska električna mreža. Izveštaj dolazi samo 48 sati nakon što je Izrael u ponedeljak izvršio najsmrtonosniji napad na Liban još od završetka rata 2006. u tom napadu poginulo je gotovo 600 osoba, dok ih je nekoliko hiljada ranjeno, navelo je Ministarstvo odbrane u Bejrutu.

Hezbolah je najavio osvetu, a ukoliko se odluči na rusku raktiku to bi moglo da bude uspešno.

"Sukob sa Hezbolahom neće biti poput šetnje po parku", kaže Asaf Orion, penzionisani brigadni general izraelske vojske i nastavlja:

"Nema šanse da nam ne razbiju nos".

Centar za strateške i međunarodne studije je u martu objavio izveštaj u kome se navodi da Hezbolah poseduje između 120.000 i 200.000 projektila.

"Hezbolah poseduje kapacitete da gađa mete duboko unutar izraela. Može da gađa puteve, vojne baze i aerodrome", rekao je Mesrob Kasemdžan, predavač na Odeljenju za politiku i međunarodne studije na Univerzitetu u Londonu.

"Ove vrste udara bi dolazile kao deo dugotrajnog raketnog baraža i potencijalno rojeva bespilotnih letelica, što bi moglo da preplavi izraelski sistem Gvozdene kupole i ostavi Izrael otvorenim za neke kritične udare na njegovoj teritoriji. Dakle, sukob će dovesti do velike cene ne samo za Liban već i za Izrael", dodao je on.

Američki i izraelski zvaničnici rekli su za CNN u junu da Hezbolah može verovatno da probije Gvozdenu kupolu, izraelsku PVO na severu zemlje, posebno napadom velikih razmera korišćenjem precizno navođenih projektila.

Slično, Rusija je napala ukrajinske gradove i infrastrukturu masovnim raketnim i bespilotnim udarima, u nekim slučajevima nadjačavajući ukrajinsku PVO. Analitičari kažu da je Hezbolah verovatno naučio vredne lekcije iz rada sa ruskom vojskom u Siriji.

"Hezbolah je očigledno dosta naučio od ruske vojske, uključujući sposobnost vođenja ofanzivnog manevarskog ratovanja", navodi se u avgustovskom izveštaju Instituta za bliskoistočnu politiku u Vašingtonu,

U izveštaju se navodi da je podrška grupama poput Hezbolaha deo strategije Kremlja da se suprotstavlja moći SAD na Bliskom istoku jačanjem američkih protivnika.

Američka vlada je u novembru saopštila da bi ruska grupa plaćenika Vagner takođe mogla da se sprema da snabdeva Hezbolah ruskim sistemima protivvazdušne odbrane Pancir-1, u dalji pokazatelj jačanja veza između militantne grupe i Rusije.

Najnoviji runda sukoba između Izraela i milicija povezanih sa njegovim glavnim neprijateljem, Iranom, počela je sedmog oktobra prošle godine, kada je Hamas pokrenuo terorističke napade u Izraelu. Izraelske snage su potom izvršile invaziju na Gazu.

Hezbolah je pokrenuo raketne napade na severni Izrael kao znak solidarnosti sa Hamasom, dok su SAD obećale podršku Izraelu, a Kremlj ojačao podršku svojim regionalnim saveznicima. Vašingtonski institut saopštio je da se Rusija nakon terorističkih napada od sedmog oktobra "još bliže povezala sa destabilizujućim antiameričkim snagama na Bliskom istoku".

(Telegraf.rs)