Novi snimak Titana nakon tragedije: Pogledajte kako robot skuplja delove podmornice sa dna Atlantika

Z. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi snimci pokazuju kako vozilo na daljinsko upravljanje skuplja delove podmornice Titan sa dna Atlantika!

Istražni odbor objavio je u ponedeljak jezivi snimak na kome se vidi kako vozilo pričvršćuje užad i opremu za poklopac podmornice. Na snimku se vidi dve robotske ruke koje su manevrisale opremom za izvlačenje dok je ajkula plivala oko ostataka Titana. Scena je zabeležena 26. juna prošle godine oko 4000 metara ispod površine.

Dvominutni snimak je deo materijala koji je poslednjih dana objavio istražni odbor marinaca u okviru tekuće javne rasprave Obalske straže o tome kako se dogodila katastrofa.

Pet putnika, podsetimo, poginulo je kad je podmornica Titan iznenada implodirala nakon što je krenula na put do čuvene olupine Titanika na dnu severnog Atlantika 18. juna 2023. godine.

Objavljivanje novog snimka usledilo je pošto je Giljermo Sonlajn, suosnivač kompanije OceanGate, koji je vlasnik podmornice, rekao na saslušanju u ponedeljak da se nada da katastrofa neće zaustaviti takve misije.

- Ovo ne može biti kraj istraživanja dubokog okeana. Ovo ne može biti kraj podmornicama za duboko ronjenje i ne verujem da će biti - rekao je Sonlajn koji je inače napustio kompaniju pre katastrofe Titana.

Zvaničnici obalske straže, međutim, primetili su na početku saslušanja da podmornica nije bila nezavisno pregledana pre zarona što je standardna praksa.

Očekuje se da će saslušanje trajati do petka i da će se pojaviti još nekoliko svedoka od kojih su neki bili blisko povezani sa kompanijom.

(Telegraf.rs/NY Post)