Sonja 32 godine čekala da osude njene silovatelje, predmeti se razvlače decenijama: U ovoj zemlji pravde nema

I. N.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto-ilustracija: Shutterstock

Sonja je morala da čeka 32 godine da bi videla kako muškarci, koji ju je brutalno silovali i uništili joj život, završavaju iza rešetaka.

Tri pune decenije Sonja je iznova i iznova preživljavala traumu, svaki put kada bi kročila u sudnicu, pa gledala kako se suđenje odlaže, vraća na početak, i tako u krug.

Nije to ništa neobično u isuviše sporom pravnom sistemu u državi u kojoj više od milion predmeta čeka na razrešenje već više od dve decenije... U pitanju je Indija.

Suđenje za Sonjin slučaj počelo je 1992. godine i završeno je tek prošlog meseca, kada su šestorica muškaraca osuđena na doživotnu robiju.

"Ništa nisam mogla da uradim. Ovo nijedno žensko ne bi trebalo da proživi", rekla je Sonja.

U najmnogoljudnijoj državi na svetu, neverovatnih 533.000 slučajeva se razvlači po sudovima između 20 i 30 godina, pokazuju podaci. Više od tri četvrtine ovih predmeta su krivični.

Prošle godine Vrhovni sud je upozorio da žrtve mogu postati "razočarene kada se pravni proces kreće brzinom puža", izražavajući svoju "teskobu" u nekim slučajevima koji traju i do 65 godina.

Skoro 3.000 slučajeva širom zemlje je na čekanju najmanje pola veka.

Sonja je, uprkos mnogim očekivanjima, na kraju dobila pravdu. U njenom slučaju, koji uključuje optužnice za silovanje i ucenu, osuđeno je 18 muškaraca. Međutim, samo je tek njih nekoliko u početku uopšte videlo pritvor. Advokati odbrane zahtevali su da se sudi ispočetka svaki put kada bi neki novi osumnjičeni "pao".

Godine su prolazile, advokati su dolazili i odlazili, a dokazi se iznosili iznova i iznova.

Virenda Sing Ratore, koji je poslednji od desetine državnih tužilaca koji su vodili ovaj predmet, rekao je da je ovo traumatično za žrtve.

"Pitali bi nas zašto ih mučimo i zašto počionioci zločina nisu kažnjeni", rekao je on.

Sud u Adžmeru je tek 20. avgusta ove godine osudio šestoricu muškaraca na doživotni zatvor, čime je okončan složen slučaj koji je doživeo godine preokreta, nekoliko osuđujućih i naknadnih oslobađajućih presuda.

Ratore je rekao da bi životi preživelih bili veoma drugačiji da je pravda bila brža.

"Drugi, koji su morali da trpe takve zločine, imali bi hrabrosti da istupe. Za običnog čoveka, odložena pravda je u osnovi uskraćena pravda - ili potpuno odsutna", rekao je on.

Ministarstvo pravde naložilo je sudovima sa velikim brojem nerešenih predmeta da daju prioritet "brzom suđenju u konkretnim slučajevima", ali broj predmeta je ogroman.

Najmanje 44 miliona slučajeva je na čekanju širom zemlje od 1,4 milijarde ljudi.

Verovatno su potrebne decenije, ako ne i vekovi, da se reši "gužva u sudovima", ako nastavi da se radi trenutnom brzinom, i to pod uslovom da ne pristižu novi slučajevi.

Procedure se odugovlače zbog rigidnih pravila ukorenjenim u britanskoj kolonijalnoj eri. Bilo je malo ulaganja u digitalne sisteme da bi se pojednostavila i organizovala saslušanja, dok oskudan odnos sudija – samo 21 na milion ljudi u Indiji – znači da su procedure notorno spore.

Advokat iz Nju Delhija Mišika Sing, koji je osnovao fondaciju Neev kako bi poboljšao pristup zakonodavstvu siromašnima u gradu, upozorava one koji traže pravdu u "preopterećenom" sistemu da budu spremni da čekaju.

"Mi im vrlo jasno kažemo da čak i za dobijanje privremene naredbe lako može potrajati godinu do dve godine“, rekla je ona dodajući da do konačne odluke može lako da prođe tri do četiri godine.

Saga koja se nikad ne završava

Dvoje dece Nilama Krišnamurtija, stari 13 i 17 godina, bili su među 59 poginulih u požaru u bioskopu u Delhiju 1997. godine.

Posle epske pravne bitke, vlasnici bioskopa Sushil i Gopal Ansal osuđeni su 2007. zbog nemara na dve godine zatvora.

Ali to je osporeno u žalbenom postupku i svedeno na novčanu kaznu.

U drugom slučaju, zbog malverzacije sa dokazima, osuđeni su na sedam godina 2021. godine, ali je sud u julu oslobodio par zbog starosti.

Danas, 27 godina od smrti njene dece, Krišnamurti se bori u žalbenom postupku u kojem se traži da odsluže zatvorsku kaznu.

"Kada sam u početku otišla u sud, mislila sam da je to ono što sam videla u filmovima: odeš na sud, imaš četiri ili pet saslušanja i pravda je zadovoljena“, rekla je ona.

"Ostala sam u šoku. Ovo je beskrajna saga", govori očajna majka za AFP.

Krišnamurti je optužila pravosudni sistem da reaguje brzo samo kada neki slučaj privuče pažnju javnosti.

"Oni intervenišu ukoliko dođe do negodovanja javnosti. Zar drugim žrtvama zločina poput nas nije potrebna pravda?“", pita se majka koja već skoro tri decenije čeka pravdu za smrt svoje dvoje dece.

(Telegraf.rs)