Policija nudi 50.000$ za informacije o pucnjavi ispred poznatog kluba: Ubijene četiri, a ranjeno 17 osoba

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto:Tanjug/AP

Policija je ponudila nagradu od 50.000 dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja osumnjičenih za masovnu pucnjavu u Alabami, koja se dogodila proteklog vikenda ispred poznatog kluba kada su četiri osobe ubijene, a njih 17 ranjeno.

Jedna od najgorih masovnih pucnjava poslednjih godina u Alabami dogodila se u subotu uveče u gradu Birmingemu i policija veruje sa iza nje stoji grupa napadača, preneo je BBC.

Zvaničnici su naveli da i dalje tragaju za osumnjičenima, kao i da se proveravaju brojne dojave koje su dobili od građana. Istražitelji su napad opisali kao "uradac" koji je uključivao više naoružanih ljudi, a koji su izgleda za cilj imali određenu osobu.

Šta se dogodilo?

Napad se dogodio nešto posle 23 časa po lokalnom vremenu u četvrti "Faj points saut", koja je poznata po noćnom životu. Na meti napadača bili su posetioci koji su stajali u redu da uđu u klub za cigare i nargile.

"U pitanju je ciljana pucnjava, a ne slučajni incident", rekao je skot Turmond, šef policije u Birmingemu.

Prema navodima svedoka nekoliko napadača izašlo je iz vozila i otvorilo vatru na okupljene pre nego što su pobegli sa lica mesta. Navodno su koristili uređaje za konverziju pojedinačne u automatsku paljbu na svom oružju.

Istražitelji navode da je na licu mesta pronađeno oko stotinu čaura. Gradonačelnik Birmingema Rendal Vudfin naveo je da su napadači koristili takozvane "glok prekidače", uređaje koji se mogu pričvrstiti na pištolje kako bi oni automatski pucali.

"Ovo je jedan veliki problem za javnu bezbednost", rekao je on.

Salon za nargile "Hush", naveo je u saopštenju da je "slomljenog srca" i da nema nikakve veze sa onim što se dogodilo.

Ubijeni i ranjeni

Žrtva su identifikovane i u pitanju su jedna žena i tri muškarca. Svi su mlađi od 28 godina i svi su iz Birmingema. Tri osobe su preminule na licu mesta, a četvrta je podlegla povredama u bolnici.

Šef policije Turmond naveo je da su organi bezbednosti dobili informaciju da je "neko bio spreman da plati da bi jedna od žrtava bila ubijena".

Policija veruje da je u pitanju ciljani napad jer je nekoliko žrtava imalo bogatu kriminalnu prošlost. Većina ranjenih je prošla sa lakšim povredama, ali pet osoba se i dalje nalazi u bolnici.

Jedan od ranjenih Gabriel Eslami, rekao je za lokalne medije da je pogođen u zadnjicu dok je bio u redu:

"Krv je bila svuda. Tela mrtvih i ranjenih su bila po trotoaru", naveo je on.

Šta se zna o napadačima?

Nijedno hapšenje još nije izvršeno. Nastavlja se potraga za krivcima, a o njima se malo zna. Policija veruje da je incident posledica angažovanja plaćenih ubica. u istragu se uključio i FBI kao i ATF, Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv.

Kada se pogleda šira slika

Krvoproliće dolazi usred talasa oružanog nasilja u Birmingemu. Već u nedelju uveče dogodila se nova pucnjava u kojoj je jedna osoba ubijena, a jedna ranjena.

Do sada je bilo više od 400 masovnih pucnjava širom SAD ove godine. masovna pucnjava je prema definiciji incident u kojem su najmanje četiri osobe ranjene ili ubijene. Incident u Birmingemu je druga masovna pucnjava u gradu za dva meseca, a treće četvorostruko ubistvo 2024.

(Telegraf.rs)