Moskva pretrpela veliki neuspeh: Otvorio se krater širok 60 metara nakon ispaljivanja balističke rakete Satan

A. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Rusija je pretrpela "katastrofalan neuspeh" u testiranju svoje rakete Sarmat, ključnog oružja u modernizaciji njenog nuklearnog arsenala, prema stručnjacima za oružje koji su analizirali satelitske snimke mesta lansiranja.

Na slikama koje je Maksar snimio 21. septembra, vidi se krater širok oko 60 metara na silosu za lansiranje na kosmodromu Pleseck u severnoj Rusiji. Oni otkrivaju veliku štetu koja nije bila vidljiva na slikama snimljenim ranije ovog meseca, piše Sky news.

Interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat, poznata na Zapadu kao Satan II, dizajnirana je da isporučuje nuklearne bojeve glave na ciljeve udaljene hiljadama milja, ali njen razvoj je bio zaustavljen zbog neuspeha.

Foto: Radio Svoboda/Planet Lab / WillWest News / Profimedia

U međuvremenu, tokom posete Vašingtonu, Volodimir Zelenski je rekao da je Ukrajina "bliže kraju rata" sa Rusijom nego što mnogi misle.

"Mislim da smo bliže miru nego što mislimo", rekao je on za ABC u intervjuu koji bi u potpunosti trebalo da bude objavljen u utorak.

U Kursku je situacija i dalje "ozbiljna" oko ruske nuklearne elektrane oko 40 km od teritorije koju je zauzela Ukrajina, rekao je šef nuklearne agencije UN Rafael Grosi.

Ukrajina kaže da je Kina ključni put za strane tehnologije u ruskom oružju

Oko 60 odsto stranih delova pronađenih u ruskom oružju na bojnom polju u Ukrajini dolazi preko Kine, rekao je novinarima u utorak savetnik ukrajinskog predsednika Vladislav Vlasjuk.

"Ako uzmete sve uobičajene vrste naoružanja i računate komponente strane proizvodnje, oko 60% bi dolazilo iz Kine. Imali smo duge razgovore sa nekim proizvođačima o tome", rekao je Vlasiuk.

"NRK (Kina) je najveći problem", dodao je.

Oko 20 naselja u Ukrajini bez struje nakon ruskog napada

Ruski napad preko noći na ukrajinsku centralnu Poltavsku oblast oštetio je energetsku infrastrukturu zbog čega je nestalo struje u 20 naselja, saopštile su lokalne vlasti.

U napadu je oštećeno i nekoliko privatnih rezidencija u regionu, a da nije bilo žrtava, rekao je regionalni guverner Poltave u saopštenju.

(Telegraf.rs)