U izraelskim napadima na jug Libana poginulo najmanje 356 ljudi, ranjeno 1.246

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

U izraelskim napadima na jug Libana poginulo najmanje 356 ljudi, ranjeno 1.246

Foto: Tanjug/AP

Libansko ministarstvo zdravstva saoštilo je da je u današnjim izraelskim napadima na Liban poginulo 356, a ranjeno 1.246 osoba.

Ministarstvo je dodalo da je među poginulima 24 dece i 42 žene, preneo je Reuters.

Izraelska vojska navela je ranije danas da je pogodila više od 800 ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu i u dolini Beka na istoku Libana.

"Među pogođenim ciljevima bile su zgrade u kojima je Hezbolah krio rakete, projektile, raketne lansere, bespilotne letelice i drugu terorističku opremu", navedeno je u saopštenju vojske.

Nakon što je jutros pokrenula talas vazdušnih napada na ciljeve Hezbolaha, Izraelska vojska se priprema za narednu fazu svoje operacije u Libanu, izjavio je načelnik generalštaba IDF general Herci Halevi.

"Mi napadamo borbenu infrastrukturu koju je Hezbolah gradio proteklih 20 godina. Ovo je veoma značajno. Napadamo ciljeve i pripremamo se za sledeće faze", navodi se u saopštenju Halevija bez iznošenja detalja.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je libanskom narodu da ozbiljno shvati upozorenje Izraela i da će moći da se vrati kući nakon što se sukobi završe.

"Izrael ne ratuje sa vama. Ratuje sa Hezbolahom", rekao je on u video poruci, preneo je Times of Israel.

Netanijahu je istakao da ih je Hezbolah previše dugo koristio kao živi štit.

"Postavio je rakete u vaše dnevne sobe i projektile u vaše garaže. Te rakete i projektili su usmereni direktno na naše gradove, direktno na naše građane", nagalasio je izraelski premijer.

On je rekao da Izrael, da bi odbranio svoj narod od napada Hezbolaha, mora da izvadi to oružje.

(Telegraf.rs/Tanjug)