Majka monstrum koja je ubila dva sina uskoro stiče pravo da traži uslovni otpust: Šokantan slučaj zgrozio svet

M. P.
Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: outhCarolina Dept ofCorrections / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Prošlo je gotovo 30 godina otkako je mlada majka iz Južne Karoline izazvala nacionalnu pomamu lažno tvrdeći da je jedan Afroamerikanac navodno ukrao njen auto i odvezao se sa njena dva sina.

Priča koju je tada 23-godišnja Suzan Smit ispričala o događajima 25. oktobra 1994. godine izazvala je intenzivnu istragu i privukla pažnju cele zemlje, podsećaju ABC News.

"Morate biti jaki", rekla je u jednom od mnogih TV nastupa. "Osećam u srcu da ste dobro, ali morate brinuti jedno o drugom."

Muž joj na početku verovao

Njen muž, Dejvid Smit, verovao joj je, i par je nastupao jedinstveno u danima nakon incidenta.

"Ako osoba koja ima našu decu gleda ovo, molimo te da ne povrediš našu decu", rekao je. "Nađi saosećanje, nađi ga negde u svom srcu da ih pustiš da se vrate kući bezbedno, i nemoj ih povrediti. Uzmi automobil, šta god hoćeš, samo ne povređuj našu decu."

Tokom devet dana, zajednica i cela zemlja podržavali su par iz grada Junjn. Volonteri su se pridružili vlastima u potrazi sa zemlje i iz vazduha, dok su pozivi podrške stizali iz svih krajeva SAD.

"Ideja da bela žena optužuje crnca za zločin kada taj čovek nije ni postojao podseća na vremena Emeta Tila, kada je navodni zločin, kako se kasnije otkrilo, zapravo bio laž", rekao je Brajan Bakmajer, pravni saradnik ABC News i advokat odbrane, za emisiju "Impact x Nightline" o Suzaninoj priči.

"Uvek postoji mogućnost da se ukaže na tog crnog muškarca kao počinioca zločina", dodao je Bakmajer.

Sumnjive priče

Iza scene, istražitelji su počeli da pronalaze neslaganja u Suzaninoj priči.

"Teško je zamisliti da je automobil samo nestao", rekao je tada šerif okruga Junjn, Hauvard Vels. "Radimo sve što možemo, proveravamo svaki detalj."

Godine 1994, istražitelji su rekli za ABC News da su shvatili da otmica automobila nije mogla da se desi na raskrsnici gde je Suzan tvrdila da se desila. Prijatelj kog je navodno išla da poseti te noći nije bio kod kuće. Tokom testa na poligrafu, Suzan je imala problem da odgovori na pitanje: "Da li znaš gde su tvoji sinovi?"

Šokantno priznanje

Dana 3. novembra, istražitelji su suočili Suzan, i ona je priznala da je utopila svoja dva sina — trogodišnjeg Majkla i četrnaestomesečnog Aleksandra — tako što ih je vezala u dečijim sedištima u automobilu i pustila ga da sklizne u jezero Džon D. Long, nešto više od osam kilometara od njene kuće.

U svojoj ručno pisanoj ispovesti, Smitova je rekla da je "bila jako zaljubljena u nekoga", ali taj osećaj nije bio uzvraćen. Napisala je da je odlučila da ubije sebe i svoje sinove jer nije želela da oni odrastaju bez majke.

Tri dana nakon njenog šokantnog priznanja, njen muž Dejvid je sahranio Majkla i Aleksandra.

Suzan Smit je optužena za dva ubistva, a njeni roditelji su angažovali poznat tim odbrane, uključujući Džudi Klark — advokata koji će kasnije braniti Unabombera Teda Kazinskog i bombaša sa Bostonskog maratona Džohara Carnajeva.

"Vodio sam mnoge užasne slučajeve, ali..."

Tužilaštvo je predvodio Tomi Poup, sadašnji poslanik Kongresa iz Južne Karoline. On je bio na početku karijere kada mu je dodeljen slučaj Suzan Smit.

"Vodio sam mnoge užasne slučajeve, ali medijska pažnja je sve u ovom slučaju pojačala", rekao je.

Za razliku od suđenja O. Džej Simpsonu, koje se dešavalo u isto vreme, u leto 1995, kamere nisu bile dozvoljene u sudnici.

Potresno otkriće ronilaca

Istražitelji su pred sudom izveli rekonstrukciju zločina i prikazali video kako automobil polako tone. Jedan od ronilaca koji je pronašao Suzanin automobil na dnu jezera svedočio je, opisujući kako je video malu ruku naslonjenu na prozor vozila.

Porota je takođe čula svedočenje Suzaninog bivšeg ljubavnika, Toma Findlija.

"Sada imate nekoga ko kaže: 'Da, bio sam u vezi s njom i raskinuo sam jer nisam želeo odgovornost za decu'", rekla je Sani Hostin, suvoditeljka emisije "The View" i bivša federalna tužiteljka. "Sada je prst direktno uperen u nju. Mislim da to daje motiv."

Suzanin tim odbrane fokusirao se na njeno mentalno zdravlje. Ona nije svedočila, ali je njen očuh priznao da ju je seksualno zlostavljao godinama.

"Imati očuha koji priznaje da ju je zlostavljao i da je imao seksualni odnos sa njom dok je bila udata i imala decu", rekla je Hostin. "I praktično moliti za njen život — to je nešto što bi moglo da utiče na porotu."

Muž tražio smrtnu kaznu, porota brzo odučila

Ta porota je proglasila Suzan krivom nakon samo dva sata većanja. Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, čak je nagovorilo Dejvida Smita da svedoči. On je objasnio zašto je podržao smrtnu kaznu umesto doživotne robije.

"Voleo bih da Suzan provede ostatak života u zatvoru i razmišlja o sebičnom činu koji je počinila. Ali prema zakonu Južne Karoline, to nije opcija. Išla bi u zatvor na 20 ili 30 godina, a to nije dovoljno", rekao je, misleći na trenutak kada Suzan bude imala pravo na uslovnu slobodu.

"Mislim da ne zaslužuje novu šansu u društvu. Odrekla se tog prava."

Porota je na kraju odlučila da Suzan dobije doživotnu kaznu.

Intimni odnosi sa čuvarima

Nakon gotovo 30 godina, Suzan dobija prvu šansu za uslovnu slobodu u novembru. Međutim, iz sudskih i zatvorskih evidencija je jasno da nije bila uzoran zatvorenik.

Godine 2000, Suzan je imala seksualni odnos sa zatvorskim čuvarom po imenu Alfred Rou.

"Iskreno žalim zbog onoga što sam učinio", rekao je Rou za "Impact x Nightline", pre nego što je prokomentarisao Suzanu i njeno ročište za uslovnu slobodu. "Ona još nije spremna da se vrati u društvo i postane poštovan građanin."

Sudski zapisi pokazuju da je Suzan imala seksualni odnos i sa drugim čuvarom tokom boravka u zatvoru. Obojica muškaraca su optuženi i izgubili su posao. Rou je dobio pet godina uslovne kazne, dok je drugi čuvar otišao u zatvor na tri meseca.

Drogiranje i samopovređivanje

Njen zatvorski dosije takođe otkriva da je kažnjena zbog droga i samopovređivanja.

Godine 2015, Suzan je napisala pismo novinama "The State" iz Južne Karoline tvrdeći da "nije bila pri zdravoj pameti" one noći kada je ubila Majkla i Aleksandra. Moguće je da će 52-godišnjakinja koristiti ovu odbranu na svom ročištu za uslovnu slobodu.

Njen bivši muž Dejvid se u međuvremenu ponovo oženio i ima još dvoje dece. Nije razgovarao sa Suzan od njenog priznanja pre gotovo 30 godina, ali je ranije ovog meseca rekao za "Court TV" da planira da prisustvuje ročištu za uslovnu slobodu. Imao je poruku za Suzan.

"Rekao bih joj — da nemaš pojma koliko si štete nanela brojnim ljudima", rekao je. "Rekao bih joj da ću, koliko je to u mojoj moći, učiniti sve da ostane iza rešetaka."

(Telegraf.rs)