Kamalu Haris više od 700 zvaničnika za nacionalnu bezbednost podržalo u kampanji za predsednicu

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Više od 700 zvaničnika iz službi za nacionalnu bezbednost i bivših vojnih oficira podržalo je kampanju Kamale Haris za predsednika.

Oni su objavili javno pismo u kome navode da je "Kamala kandidat koji štiti američke demokratkse ideale".

Kako prenosi "The Guardian", oni su pismu naveli da Donald Tramp, kandidat Republikanske stranke "nije sposoban" za posao predsednika.

U pismu, koje su između ostalog potpisali penzionisani kontraadmiral Majkl Smit i stotine drugih vojnih oficira, kritikuje se bivši američki predsednik zbog njegovih najava da će "ukinuti Ustav zbog njegove lažne tvrdnje da su izbori 2020. godine pokradeni i njegove namere da će postati diktator ako ponovo bude izabran".

Grupa potpisnika pisma je takođe osudila Trampov nedostatak kajanja za nemire od šestog januara 2021. kada su Trampove pristalice pokušale da u Kongresu SAD spreče izbor Džozefa Bajdena za predsednika.

Pismo predstavlja novi vetar u leđa Kamali Haris, aktuelnoj potpredsednici SAD i njenoj kampanji za izbore koji će biti održani petog novembra. Od kada je Džozef Bajden odustao od kandidature, Kamala Haris je prema istraživanjima javnog mnjenja u blagoj prednosti u odnosu na Trampa u ključnim takozvanim "sving državama" u kojima se unapred ne zna pobednik izbora.

Zanimljivo je da su nju podržali i neki republikanci koji su protiv bivšeg predsednika. Bezbednosni i vojni zvaničnici su u pismu naveli da Kamala Haris "shvata realnost američkog vojnog odvraćanja, obećavajući da će sačuvati status američke vojske kao najsmrtonosnije sile na svetu".

"Kontrast sa Donaldom Trampom je jasan: tamo gde je potpredsednica Kamala Haris spremna i strateški, on je impulsivan i loše informisan", navodi se u pismu.

Među onima koji su potpisali pismo su Džef Blajh, američki ambasador u Australiji iz ere Baraka Obame i Džon Dojč, bivši direktor CIA.

Pismo objavljeno u javnosti takođe kritikuje Trampov odnos sa liderima u inostranstvu, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga, severnokorejskog lidera Kim Džong Una i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Lideri nacionalne bezbednosti takođe su osudili Trampovu odluka da se kritikuju lideri u Velikoj Britaniji, Izraelu, Australiji, Kanadi i Nemačkoj.

"Donald Tramp ocrnjuje našu veliku zemlju i ne veruje u američki ideal da naši lideri treba da odražavaju volju naroda. On je prvi predsednik u američkoj istoriji koji aktivno podriva miran prenos vlasti, temelj američke demokratije", navodi se još u pismu.

Podsećamo, Kamalu haris ranije je podržala grupa od deset penzionisanih visokih vojnih oficira. Prošlog meseca, Tramp je slikan kako drži palac gore dok je bio sa članovima porodice na ceremoniji povodom smrti američkih vojnika u Avganistanu.

Vojska je optužila dvojicu zvaničnika kampanje da su odgurnuli radnika na groblju koji im je rekao da nije dozvoljeno fotografisanje na grobovima nedavno preminulih vojnika.

(Telegraf.rs)