Stigli DNK rezultati koji je trebalo da potvrde da li je ubijen Jahja Sinvar

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Izraelske odbrambene snage nedavno su donele nekoliko tela iz Gaze, kako bi izvršili DNK analizu i utvrdili da li je među ubijenima i lider Hamasa Jahja Sinvar.

Kako javlja "Channel 12", DNK rezultati su negativni.

Podsetimo, protekla dva dana počele su da kruže priče da je Sinvar možda ubijen. Spekulacije su počele da kruže pošto lider Hamasa navodno već duže vreme nije viđen, niti uhvaćen u komunikaciji, te je počelo da se sumnja da je mrtav.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u nedelju saopštile da ne mogu ni da potvrde ni da demantuju izveštaje o mogućoj smrti lidera Hamasa.

Među izvorima koje je konsultovao Jerusalem Post, jedan visoki izvor je odbacio tu ideju, dok je drugi, koji bi trebalo da bude upućen, rekao da nema prave informacije o tome. Ostali su ukazali na neslaganja unutar odbrambenih institucija.

U decembru su se pojavili brojni izveštaji da je Sinvar mrtav ili ranjen, da je pobegao na Sinaj ili da je na drugi način izgubio kontakt sa svojom mrežom i više nije na čelu Hamasa.

Kasnije se ispostavilo da je jednostavno bio van dometa kao deo taktike skrivanja, ili da su svi ti tračevi bili deo psihološkog rata kako bi se Hamas doveo do tačke pucanja nakon što je Kan Junis počeo da pada pod kontrolu IDF.

(Telegraf.rs)