Gejmeri idealni kandidati za britansku armiju: Ratnici iz igrica imaju šansu da postanu piloti

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Matt Crossick / PA Images / Profimedia, Shutterstock

Ministar odbrane Velike Britanije Džon Hili želi da se onlajn gejmeri priključe armiji i postanu piloti dronova, jer je cilj da se olakšaju pravila za regrutaciju "ratnika sa konzola".

Ministar Hili, kako je preneo "Dailymail", namerava da reši krizu sa ljudstvom u oružanim snagama Velike Britanije.

Ministar odbrane želi da se štreberi i igrači pridruže britanskim sajber snagama kako bi iskoristili veštine koje su stekli igrajući igrice poput "Call of Duty". On je spreman da ublaži uslove neophodne za pridruživanje oružanim snagama, ukidajući pravila koja blokiraju one koji pate od polenske groznice, ekcema i akni.

"Nedostaju nam piloti dronova. Možete da vidite promenljivu prirodu ratovanja u Ukrajini, gde je kombinacija artiljerije i dronova odgovorna za veliku većinu svih žrtava. Vrste veština koje imaju piloti dronova su mnoge od istih veština koje imaju naši najbolji ratnici sa konzola u civilnom životu", rekao je ministar Hili.

Plan za uvođenje novih plavila za regrutaciju trebalo bi danas da bude predstavljen na konferenciji Laburističke stranke u Liverpulu. Ministar je aktuelna pravila za regrutaciju nazvao "zastarelim". Trebalo bi da se više od sto odredbi ukine ili ažurira. Među njima su i pravila da se ne mogu regrutovati oni koji pate od polenske alergije, ekcema i akni".

Ministar Hili je najavio da će potencijalni regruti u roku od deset dana biti obaveštani o svojoj aplikaciji, kao i da će njihova obuka početi u roku od 30 dana od prijave.

"Laburisti su stranka koja ima istorijske korene u britanskim oružanim snagama. Duboko smo ponosni na one koji služe našoj zemlji i odlučni smo da se uhvatimo u koštac sa krizom u zapošljavanju i zadržavanju koju su izazvale godine konzervativnog osipanja", dodao je ministar i nastavio:

"Naše oružane snage su s pravom postavile najviše standarde i to će se nastaviti. Istovremeno ćemo otkloniti uska grla, nepotrebnu birokratiju i kašnjenja koja odvraćaju velike talente od naših snaga. Kako se svet menja i pretnje evoluiraju, takođe moramo da obezbedimo da naše regrutovanje odgovara 21. veku. Zato ćemo ukloniti nepotrebne barijere i ubrzati svetle kandidate u sajber odbranu kako bi se suočili sa Putinovom onlajn agresijom".

Britanske vlasti su objavile da su ruski hakeri u poslednje dve godine pokušali da se infiltriraju u britansku odbrambenu strukturu čak 90.000 puta.

(Telegraf.rs)