Obračun Kamale i Trampa je najneizvesnija predsednička trka u Americi u poslednjih 60 godina

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Predsednički izbori u Americi koji će se održati 5. novembra biće najneizvesniji u poslednjih 60 godina.

Od kada su Kamala Haris, aktuelna potpredsednica SAD i kandidatkinja Demokratske stranke i Donald Tramp, bivši predsednik i kandidat Republikanske stranke, imali debatu 10. septembra, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je razlika između njih previše mala da bi se sa sigurnošću mogao prognozirati pobednik.

Kako je preneo CNN, situacija je naročito neizvesna kada se radi o osvojenim glasovima Elektorskog koledža koji na kraju bira predsednika u Kongresu SAD.

Istraživanja koja su sproveli "CBS news" i "NBC news" pokazuju da Kamala haris ima do sada najveću prednost ispred Trampa i da vodi sa četiriri, odnosno pet procentnih poena.

Kada se u obzir uzmu sva istraživanja sprovedena posle debate u kojoj je Kamala Haris ostavila bolji utisak, a koja su izvršili "ABC news/Ipsos", Fox News" i "The New York Times" ona je u vođstvu sa tri procentna poena.

Na nacionalnom nivou nijedan od kandidata nije uspeo da se odlepi sa više od pet procentnih poena prednosti. Tu se u obzir uzima i period kada je Džozef Bajden bio najizgledniji kandidat Demokratske stranke.

Poslednji put ovako neizvesna kampanja bila je 1960. kada su se nadmetali Džon F. Kenedi i Ričard Nikson. Na ovim izborima prvi put je učestvovalo 50 američkih saveznih država (prvi put su učestvovali Aljaska i Havaji), a Kenedi je pobedio sa svega 112.827 više osvojenih glasova ili 0,17 odsto.

Postoji i verovatnoća da će Kamala Haris i Donald Tramp posle izbora imati izjednačen broj osvojenih elektorskih glasova. U to slučaju izbor se prebacuje u Predstavnički dom Kongresa SAD, gde će svaka od delegacija federalnih država imati jedan glas.

U tom slučaju Tramp bi bio u boljoj poziciji jer republikanci imaju kontrolu nad ovim domom.

Kada se sve sabere i oduzme ovako neizvesna trka nije skoro viđena i svaki mali pomak mogao bi da napravi razliku, koja će se itekako osetiti u svetu.

(Telegraf.rs)