Zelenski u Vašingtonu predstavlja "plan pobede" Bajdenu, Kamali i Trampu: Obratiće se i u Ujedinjenim nacijama

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, započinje danas napornu nedelju u Sjedinjenim Državama, gde će predstaviti ukrajinski "plan pobede" za okončanje rata u Ukrajini, koji traje već nepune tri godine.

Zelenski je u Ameriku doputovao juče, a u planu su sastanci sa aktuelnim predsednikom Džozefom Bajdenom, kao i predsedničkim kandidatima Kamalom Haris i Donaldom Trampom, a obratiće se i u Kongresu SAD. Takođe će se obratiti i na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Tramp, koji je ranije kritikovao vojnu pomoć koju je Bajdenova administracija davala Ukrajini, rekao je da će se "najverovatnije sastati sa Zelenskim", preneo je BBC.

Poseta Zelenskog Americi dolazi nakon najava o novom paketu vojne pomoći u iznosu od 375 miliona dolara. Glavni cilj posete Zelenskog jeste da ubedi saveznike da dobije zeleno svetlo za upotrebu oružja dalekog dometa za gađanje ciljeva duboko unutar Rusije.

Iz Moskve su ranije poručili da bi to značilo prelazak "crene linije" i ulazak NATO u rat protiv Rusije.

"Plan pobede Ukrajine će biti na stolu naših saveznika. Ova jesen će biti odlučujuća za nastavak rata", poručio je Volodimir Zelenski u obraćanju iz aviona na putu ka SAD.

Ukrajinski "plan pobede" biće prvo predstavljen Bajdenu. Po dolasku u Ameriku ukrajinski predsednik je prvo obišao fabriku za proizvodnju municije u Pensilvaniji, koja radi punom parom i gde se proizvodi najviše projektila koje Amerika isporučuje Ukrajini.

On je zahvalio radnicima na angažovanju i zatražio nove isporuke. Pojedinačano, Amerika je najveći donator vojne pomoći Ukrajini sa 56 milijardi dolara.

Zelenski bi u utorak trebalo da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN, a u sredu da se obrati Generalnoj skupštini UN.

(Telegraf.rs)