Policiji trebalo više od tri meseca da otkriju uzrok smrti 57-godišnjaka: Zaključak je i logičan i bizaran

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Shutterstock

Velškoj policiji trebalo je, zbog nekoliko grešaka tokom istrage, više meseci da zaključi kako je došlo do smrti koja je prvobitno smatrana neobjašnjivom. Zaključak do kog su došli je i logičan, ali i bizaran.

Policiji je, naime, trebalo više od mesec dana nakon smrti Barija Grifitsa, čije telo je pronađeno 4. jula, da zapečati njegov stan u Landrindod Velsu, pošto je obdukcija otkrila da je preminuo od ubodne rane. U tom periodu, neki dokazi su izgubljeni, javlja Western Telegraph.

Na ročištu pred mrtvozornikom u Pontipridu, u ponedeljak 16. septembra, čulo se da kasnija istraga nije pronašla dokaze da je neko drugi bio umešan u smrt 57-godišnjaka, čije je telo pronađeno 4. jula 2023, nakon što su ljudi izrazili zabrinutost jer ga nisu videli više od nedelju dana.

Oblasna mrtvozornica Patricija Morgan zaključila je da je gospodin Grifits, koji je imao ograničenu pokretljivost jedne ruke nakon moždanog udara, najverovatnije preminuo u nesreći dok je pripremao smrznutu hranu za kuvanje.

Policija je obaveštena oko 13.15 da je Grifits, koji je opisan kao "veoma povučen čovek", pronađen na svom krevetu u stanu, obučen i sa krvlju na oteklom stomaku.

Njegov telefon, novčanik i računar bili su na mestu, a u stanu na prvom spratu nije bilo znakova nasilja. Krv je pronađena u hodniku, kupatilu i spavaćoj sobi.

Detektiv narednik Stiven Von, koji je prisustvovao pregledu stana sa istražiteljem mesta zločina Elizabet Nurs, rekao je da nije verovao da je u pitanju samoubistvo, već više "neobjašnjiva smrt" i da nije bilo znakova da je napadnut.

"Na pregledu, trebalo je verovatno da se približim i proverim ranu", rekao je Von. "Nisu primećeni nikakvi ozbiljni komentari ili zabrinutost osim crvenila na stomaku."

"Nekoliko dana kasnije obavešten sam da je pronađena rana na gospodinu Grifitsu. Povukao sam se iz istrage da ne bih ugrozio njen integritet."

Detektiv-šef inspektor Džonatan Ris preuzeo je ulogu višeg istražitelja 3. avgusta, nakon što su patolog i viši mrtvozornik pregledali fotografije i inicijalnu obdukciju. Patolog Ministarstva unutrašnjih poslova doktor Ričard Džouns kao uzrok smrti naveo je gubitak krvi zbog povrede oštrim predmetom.

Ris je rekao da je istraga odmah započeta te večeri, a da niko nije smeo da uđe u stan bez njegove dozvole, što ranije nije bio slučaj.

Međutim, do tada je dušek već odvezen na deponiju, stan je očišćen, a njegova odeća spaljena, što je viši policajac opisao kao "izgubljenu priliku."

Ris je dodao: "Moja hipoteza bila je da je gospodin Grifits pokušavao da razdvoji smrznute pljeskavice koristeći nož."

U prevdou, pretpostavlja se da se nesrećnom čoveku nož "pobegao" i ubo ga u stomak, nanevši mu povredu od koje je malo kasnije i preminuo.

Nakon pregleda, vrh kuhinjskog noža, na kojem je inicijalno pronađena supstanca koja je ličila na čokoladu, ispostavilo se da je bio prekriven krvlju gospodina Grifitsa.

Zaključujući istragu, gospođa Morgan je rekla da je gospodin Grifits, koji je vodio "relativno povučen život s ograničenim kontaktom s drugima", ležao mrtav nekoliko dana od jedne ubodne rane, u kombinaciji s bolešću koja izaziva nagomilavanje plaka u arterijama i ograničava dotok krvi do srca.

Dodala je da je najverovatnije reč o nesreći tokom pripreme smrznute hrane za kuvanje.

(Telegraf.rs)