Nova muslimanska država nastaje na tlu Albanije: Rama otkrio detalje, imaće pasoše, ali i tajnu službu

Z. K.
Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Olsi Shehu / AFP / Profimedia

Albanski premijer Edi Rama obećao je da će u Tirani izgraditi suverenu enklavu za islamsko versko bratstvo Bektaši po ugledu na Vatikan.

Muslimanski sveštenik Edmond Brahimaj, koji se sprema da bude na čelu najmanje države na svetu, otkrio je planove za enklavu. Muslimanska država u Tirani, glavnom gradu Albanije, biće suverena enklava u stilu Vatikana koja se prostire na teritoriji veličine pet gradskih blokova i dozvoljavaće alkohol, žene će moći da nose šta žele, a neće biti nametanja pravila o načinu života.

- Bog ništa ne zabranjuje. Zato nam je dao pamet - rekao je Brahimaj, poznat sledbenicima kao Baba Mondi, objašnjavajući kako namerava da vlada nad parcelom od 27 jutara zemlje koju Albanija želi da pretvori u suverenu državu sa sopstvenom administracijom, ali i pasošima i granicom.

Rama navodi da će u bliskoj budućnosti objaviti planove za taj entitet koji će se zvati Suverena država reda Bektaši.

- Sve odluke biće donete sa ljubavlju i dobrotom - rekao je Baba Mondi.

Brahimaj, koji ima 65 godina, bivši je oficir albanske vojske, a milioni širom sveta ga poštuju po zvaničnoj tituli Njegova svetost hadži Dede Baba. On je glavni vođa Bektašija, šiitskog sufijskog reda osnovanog u 13. veku u Turskoj, ali sada sa sedištem u Albaniji.

Poruka za ceo svet

Rama je rekao da je cilj nove države da promoviše tolerantnu verziju islama kojom se Albanija ponosi.

- Treba da vodimo računa o tom blagu. Versku toleranciju nikada ne bi trebalo da uzimamo zdravo za gotovo - rekao je Rama.

Umerena islamska mikrodržava, navodi Rama, treba da pošalje poruku.

- Ne dozvolite da stigma muslimana definiše ko su muslimani - navodi albanski premijer.

Teritorija predložene nove Islamske države je kompleks u stambenoj četvrti sa niskim zakupom u istočnoj Tirani. To je samo četvrtina veličine Vatikana, trenutno najmanje države na svetu, kojom upravlja papa koji je apsolutni monarh.

Foto: Abdulbesar Ademi / AFP / Profimedia

Baba Mondi je rekao da veličina enklave nije bitna.

- Ne moram da budem diktator - rekao je Baba Mondi iako je priznao da će jedino značajno ograničenje njegovog autoriteta biti Bog.

Naglašava da ne tvrdi da je nepogrešiv.

- Samo Bog ne pravi greške - navodi Baba Mondi.

Enklava će sadržiti dvoranu za sastanke i molitve sa kupolom, muzej koji prikazuje istoriju reda, kliniku, arhiv i administrativne kancelarije.

Baba Mondi inače prezire krute dogme i naziva "kaubojima" muslimanske ekstremiste koji bacaju bombe i koriste nasilje da šire svoju verziju vere.

Кombinujući labavo tumačenje Кurana sa misticizmom, elementima turske predislamske vere i odanošću svojim preminulim mudracima, poznatim kao derviši, Bektaši su pre skoro jednog veka premestili svoje sedište u Tiranu iz Turske. Mnogi konzervativni šiiti i suniti gledaju na Bektaše kao na jeretike i bili su podvrgnuti vekovnom progonu u mnogoim muslimanskim zemljama. Bektašije su imale veliki uticaj u Albaniji i na Balkanu nakon otomanskog prodora u 14. i 15. veku. Članovi sekte su igrali istaknutu ulogu u albanskom nacionalističkom buđenju protiv turske vlasti promovišući opuštenu verziju islama koja je pomogla da se velike muslimanske i hrišćanske zajednice u zemlji okupe iza sekularnog cilja nezavisnosti.

Tim pravnih eksperata, uključujući međunarodne pravnike, radi na izradi zakona kojim se definiše suvereni status nove države unutar Albanije. To će morati da odobri parlament koji kontroliše vladajuća Socijalistička partija premijera Rame. Nejasno je koje će države pristati da priznaju suverenitet Bektašija. Za sada, navodi Rama, koji je rimokatolik, samo nekoliko njegovih najbližih saradnika zna za plan, a saveznici iz NATO, poput SAD, nisu konsultovani. Jedna zemlja za koju je malo verovatno da će priznati Bektaši jeste Iran, koji ima mnogo sledbenika sufijskog islama, uglavnom u opoziciji, uključujući i neke bektašije, ali sebe smatra čuvarom šiitskog islama protiv heterodoksnog tumačenja vere.

Imaće i obaveštajnu službu

Baba Mondi je dugo vodio kampanju protiv ekstremizma. Nakon što su islamistički militanti ubili 12 ljudi u napadu na francuski satirični nedeljnik "Šarli ebdo" 2015. godine vođa bektašija otputovao je u Pariz zajedno sa Ramom da se pridruži maršu protiv terorizma. Navodi da bi novoj državi Bektaši možda bila potrebna mala obaveštajna služba.

- Mi takođe imamo neprijatelje - navodi Baba Mondi.

Bektaši, međutim, neće imati vojsku, graničare, sudove... Detalji poput toga ko će imati pravo na pasoše tek treba da se razrade, međutim , već je odlučeno da isprava bude zelene boje koja je važna u islamu. Albanija inače dozvoljava dvojno državljanstvo.

Baba Mondi je obećao da neće preduzimati bilo kakve pokušaje da proširi teritoriju enklave tako što će zauzeti zemlju koja je nekada pripadala redu u glavnom gradu Albanije. Кompleks u Tirani, koji je prvobitno pokrivao skoro 90 hektara, smanjio se za dve trećine otkako je bivši albanski komunistički diktator Enver Hodža 1967. godine stavio van zakona svaku religiju i njegova vlada je počela da gradi skladišta na teritoriji Bektašija u prestonici. Nakon kolapsa komunizma 1991. godine Bektaši su izgubili još više zemlje kada su privatni investitori bez dozvole izgradili kuće na ivici kompleksa.

Baba Mondi je proglasio plan o državnosti "čudom" i izrazio nadu da će SAD i druge zapadne sile priznati suverenitet njegove države ako parlament podrži premijerov plan.

- Mi zaslužujemo državu. Jedini smo na svetu koji govore istinu o islamu. Nemojte to mešati sa politikom - navodi duhovni vođa.

Nejasno je koliko bektašijskih vernika ima u svetu. Čak je i njihov broj u Albaniji podložan veoma različitim procenama i kreću se od samo nekoliko procenata stanovništva zemlje koja ima manje od tri miliona  stanovnika do višestruko više.

Baba Mondi tvrdi da su oko polovine ukupnog stanovništva nekada bili bektaši, a ostali suniti, katolici, pravoslavni hrišćani, evangelisti...  To je gotovo sigurno preterivanje, ali odražava široko rasprostranjeno gledište o sekti, čak i među nekim hrišćanima, kao o nacionalnoj religiji Albanije.

(Telegraf.rs/NY Times)