Ubijen Jahja Sinvar? Izrael istražuje izveštaje o mogućoj eliminaciji lidera Hamasa

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Izrael istražuje da li je lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen u nedavnim napadima IDF-a na Gazu, prema izveštaju Kana.

Trenutno nema potvrđenih obaveštajnih podataka koji bi podržali ovu tvrdnju, a bezbednosni establišment je podeljen oko toga da li je Sinvar samo van kontakta ili je zaista eliminisan prenosi Jerusalem Post.

Odsustvo konkretnih dokaza dovelo je do različitih procena unutar izraelske odbrambene zajednice, što odražava trenutnu nesigurnost u vezi sa njegovim statusom.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u nedelju saopštile da ne mogu ni da potvrde ni da demantuju izveštaje o mogućoj smrti lidera Hamasa.

Među izvorima koje je konsultovao Jerusalem Post, jedan visoki izvor je odbacio tu ideju, dok je drugi, koji bi trebalo da bude upućen, rekao da nema prave informacije o tome. Ostali su ukazali na neslaganja unutar odbrambenih institucija.

Nijedan izvor nije pomenuo bilo kakvu specifičnu operaciju atentata koju bi IDF sproveo da ga ubije.

Rasprava bi mogla da se odnosi na ideju da je Sinvar izgubio kontakt sa posrednicima koji su vodili pregovore o taocima i komunikacije – i koji su duže vreme van dometa nego obično.

Takođe je moguće da neki izraelski zvaničnici pokušavaju da koriste psihološki rat protiv komandira Hamasa srednjeg nivoa, kako bi ih naveli da sklope sopstvene dogovore za imunitet ako vrate izraelske taoce koje drže.

Izveštaji o navodnoj smrti Sinvara su se proširili u nedelju kasno uveče.

U decembru su se pojavili brojni izveštaji da je Sinvar mrtav ili ranjen, da je pobegao na Sinaj ili da je na drugi način izgubio kontakt sa svojom mrežom i više nije na čelu Hamasa.

Kasnije se ispostavilo da je jednostavno bio van dometa kao deo taktike skrivanja, ili da su svi ti tračevi bili deo psihološkog rata kako bi se Hamas doveo do tačke pucanja nakon što je Kan Junis počeo da pada pod kontrolu IDF.

(Telegraf.rs)