Objavljen sastav nove francuske vlade: Baro šef diplomatije

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: jackmac34/Pixabay

Posle dve nedelje, objavljen je sastav nove vlade premijera Mišela Barnijea, u kojoj će bivši ministar za Evropu Žan-Noel Baro biti novi šef francuske diplomatije.

Barnijeov tim od 39 ljudi je veoma mlad i uključuje nekoliko izuzetnih političkih ličnosti, piše Figaro.

Sebastijen Lekorni ostao je na funkciji ministra odbrane, dok je novi ministar unutrašnjih poslova Bruno Retajo.

Za ministra ekonomije, finansija i industriju imenovan je Antoan Arman, a ministarka obrazovanja je An Ženet, takođe, makronista, dok će Rašida Dati biti ministarka kulture.

Kako ocenjuje Figaro, ne iznenađuje da novi ministri dolaze iz desničarskih stranaka ili iz redova makronista.

Za portparolku vlade imenovana je Mod Brežon, koja već četiri godine brani akciju izvršne vlasti na televizijskim prijemnicima, pa je njeno lice stoga relativno poznato široj javnosti.

Predstavnici opozicije, lideri i krajnje desnice i levice u Francuskoj kritikovali su sinoć sastav nove vlade.

Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen izjavila je da je ova vlada "tranziciona" i, za njen ukus, previše bliska staroj, preneo je BFM TV.

"Ova prelazna vlada posledica je blata koje su stvorili neprirodni savezi tokom parlamentarnih izbora. Nastavićemo da se pripremamo za veliku promenu na koju pozivamo, da bi se Francuska oporavila", istakla je ona.

Lusi Kastets iz redova levice, imenovana za potencijalnu premijerku od strane Novog narodnog fronta, žali zbog sastava vlade tvrdeći na platformi X da je obećana "vlada harmonije", a da je Francuska dobila vladu "tvrde desnice". "Demokratija je ta koja je ponižena večeras ", napisala je ona.

Žan Lik Melanšon, lider krajnje levičarske stranke Nepokorena Francuska (LFI) uputio je građanima poziv da se "što pre oslobode vlade".

"Ova kombinacija nema ni legitimitet ni budućnost. Moraćemo da je se rešimo što pre", napisao je on na platformi X.

Predsednik nacionalnog okupljanja (RN) Žordan Bardela smatra da ova vlada "nema budućnost".

Na platformi X Bardela je napisao da u novoj vladi vidi "povratak makronizma na mala vrata".

"Ono što su Francuzi demokratski sankcionisali, u dva navrata, ne može da se vrati kroz žalosne igre aparata i političkih kalkulacija. To je dakle vlada koja nema budućnost", naveo je on.

Na izborima održanim u Francuskoj u julu najviše glasova osvojio je široki levičarski blok Novi narodni front, centristička koalicija predsednika Emanuela Makrona osvojila je drugo mesto, dok je Nacionalno okupljanje Marin Lepen bilo na trećem mestu po broju glasova.

(Telegraf.rs/Tanjug)