Ukrajina nanela jedan od najtežih udaraca Rusiji: Dignuta u vazduh baza sa municijom iz Severne Koreje

Z. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski mediji objavili su satelitski snimak na kome se vide posledice noćnih napada na skladište municije i vojni aerodrom u okrugu Tihoreck u ruskom Krasnodarskom kraju!

- Satelitski snimci Sentinel-2 od 21. septembra pokazuju posledice noćnog napada na rusko skladište municije. Još bukti požar. Taj vojni objekat nalazi se severno od sela Kameni u Tihoreckom okrugu u ruskom Krasnodarskom kraju - navodi Radio Sloboda.

Na satelitskim snimcima takođe se vidi da vatra bukti u blizini vojnog aerodroma koji se nalazi nedaleko od skladišta municije.

Radio Sloboda navodi da je skladište na mapama označeno kao vojna jedinica 57229-41 dok pojedini ruski izvori preciziraju da skladište pripada logističkom centru Južnog vojnog okruga Ruske Federacije.

Studija Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona navodi da je u pitanju skladište artiljerijske municije. CSIS je u februaru izvestio da je u bazi primećena povećana aktivnost i značajno proširenje tokom prošle godine. Bela kuća je prošlog oktobra navela da je baza primarno mesto za skladištenje municije koju je isporučila Severna Koreja.

Pojedini ruski mediji i Telegram kanali, podsetimo, izvestili su o požaru i detonacijama u noći između petka i subote u blizini vojne jedinice u okrugu Tihoreck. Nadležni su najavili evakuaciju lokalnog stanovništva iz okolnih sela. Ukrajinski generalštab potvrdio je u subotu napad na arsenal u Tihorecku navodeći da je uništeno više od 2.000 tona municije među kojima su i zalihe iz Severne Koreje.

- Skladište je jedna od tri najveće baze za skladištenje municije i ključni objekat u logističkom sistemu ruske vojske - navodi ukrajinski generalštab.

(Telegraf.rs/Pravda)