Šimpanza otela i odvukla bebu u šumu, telo pronađeno unakaženo, meštani odmah zapalili istraživački centar

Z. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Gerard Lacz / Shutterstock Editorial / Profimedia

Meštani jednog sela u Gvineji zapalili su u petak istraživački centar za šimpanze nakon što je jedna žena rekla da joj je životinja usmrtila dojenče!

Gnevna gomila opljačkala je zgradu, uništavajući i paleći opremu, među kojima su bili dronovi, kompjuteri, ali i više od 200 dokumenata, navode iz uprave. Očevici su naveli da je gomila reagovala na neproverenu vest prema kojoj je tri kilometra od prirodnoga planinskog rezervata Nimbe pronađeno unakaženo telo bebe. Rezervat se inače nalazi na popisu svetske baštine Uneska.

Detetova majka, Seni Zogba, rekla je za Rojters da je radila u polju kada joj je s leđa prišla šimpanza koja ju je ujela i potom odnela bebu u šumu.

Lokalni ekolog Alidjiou Sila rekao je da sve manje zalihe hrane u rezervatu Nimba životinje teraju da češće napuštaju zaštićena područja i da to povećava i verovatnoću od napada na ljude.

Iz istraživačkog centra su rekli da je od početka godine evidentirano šest napada šimpanza na ljude unutar rezervata. Šume Gvineje i susednih Liberije i Sijera Leonea dom su najveće populacije kritično ugrožene vrste zapadnoafričke šimpanze.

Međunarodne savez za očuvanje prirode procenjuje da se broj zapadnoafričkih šimpanzi smanjio za čak 80 odsto u periodu iz među 1990. i 2014. godine.

(Telegraf.rs/Jutarnji)

Teme