Pogledajte kako je Dunav napravio haos kod komšija, a vrhunac talasa tek stiže: Prizori su nestvarni

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Mađarska sa strepnjom gleda u Dunav, čiji vodostaj bi večeras trebalo da dostigne svoj vrhunac.

Od juče iz Budimpešte stižu fotografije koje izgledaju gotovo nestvarno.

Nabujali Dunav izlio se po saobraćajnicama, stajalištima javnog prevoza, a voda i dalje nadolazi.

Već danima su pristaništa potopljena sa obe strane, a zbog visokog vodostaja zatvorene su i saobraćajnice u blizini reke.

Iako je vodostaj Dunava i dalje niži od onog tokom katastrofalnih poplava 2013. godine, mađarske vlasti su u pripravnosti i upozoravaju da je opterećenje obrambenih linija veliko.

Danas je zabeležen nivo vodostaja od 830 centimetara, što je za oko 60 centimetara niže nego na vrhuncu poplavnog talasa 2013. godine.

Podsetimo, gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačoni izjavio je ranije da je grad potpuno spreman za odbranu od poplava. Premijer Mađarske Viktor Orban jutros je sa ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom obišao obalu Dunava u Budimpešti, a nakon sastanka operativnog štaba za zaštitu od poplava, rekao je da je Mađarskoj ostalo "još pet teških dana".

On je istakao da dugotrajno plavljenje opterećuje brane, što povećava rizik od curenja, zbog čega nadležni danonoćno obilaze deonice zaštitnih linija.

Podsetimo, zbog aktuelne meteorološke i hidrološke situacije, juče je održana sednica Vlade Srbije, zajedno sa vanrednom sednicom Republičkog štaba za vanredne situacije, gde je rečeno da se očekuje da vrh vodenog talasa Dunava stigne kod Bezdana 25/26. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra.

(Telegraf.rs)