Snimljeno kako novi ukrajinski bespilotni kopneni robot rastura ruski rov: Neki su uništeni, drugi su pobegli

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

U maju su Ukrajinci predstavili svog novog naoružanog kopnenog robota, nazvanog "Fury" (bes, gnev)... Četiri meseca kasnije, Fury je snimljen u borbi, a navodno je izneo pobjedu u svom prvom velikom oružanom obračunu.

U četvrtak ili neposredno pre, jedan od ovih robota, koji je veliki otprilike kao kolica za kupovinu, izvršio je napad na ruski rov u ruskoj Kurskoj oblasti.

Izbegavajući mine i pucajući iz mitraljeza, u koordinaciji s dronovima koji nose eksploziv i minobacačima, robot je porazio malu grupu ruskih vojnika.

"Rezultat: Deo neprijatelja je uništen, ostatak je pobegao", objavio je na društvenim mrežama 1. odred 8. puka za posebne namene, koji je operater robota.

"Robot je nekoliko puta pogođen iz RPG-ova i FPV-ova, ali je istrajao, završio misiju i vratio se na oporavak", navodi se.

"Fury" je jedan od nekoliko tipova naoružanih besposadnih kopnenih vozila koje su ukrajinski inženjeri razvili od početka ruske invazije i jedan od prvih tipova koji su učestvovali u ozbiljnijim borbama. Fury ima četiri točka, radio za primanje naredbi operatera, video kamere i daljinski usmeravajući mitraljez. Ima debeo oklop s pločama koje štite njegove najranjivije komponente, piše analitičar Forbesa Dejvid Aks.

"Robot Fury napada ruske položaje i pokriva naše borce tokom napada", napisao je u maju ukrajinski ministar za inovacije Mihajlo Fedorov.

"Vojsci se svidelo što ga je lako kontrolisati i uočili su visok nivo radio i video komunikacije robota, kao i njegov dobar ‘vid‘ i automatsku paljbu i danju i noću", dodao je.

Doduše, Fury nije jedinstven - Rusi takođe raspolažu naoružanim kopnenim robotima, ali u pobedi i preživljavanju svoje prve velike borbe, Fury se ističe. Dok vazdušni dronovi mogu slobodno da manevrišu u sve tri dimenzije, zemaljski dronovi se bore s brojnim preprekama na koje uobičajeno nailaze čak i na asfaltiranim površinama, poput rupa, kratera, grana stabala i strmih padina. Neasfaltirane površine još su teže prohodne.

Već sam dolazak do bojnog polja velik je izazov za bespilotno kopneno vozilo. Razvojni programeri Furyja pametno su obratili pažnju na mobilnost i svom robotu su ugradili velike točkove, dali nisko težište i visoku šasiju dosta udaljenu od tla.

Fury je svoju prvu veliku bitku vodio u ruskom selu Volfino, odmah preko rusko-ukrajinske granice. Volfino je na zapadnom kraju drugog velikog prodora Ukrajine u rusku Kursku oblast.

Dok se velike ukrajinske snage bore da zadrže oko 650 kvadratnih kilometara Kurska koje su zauzele u avgustu, puno manje snage - uključujući 8. puka za posebne namene i robota Furyja - pokušavaju da napreduju u Kursk 30-ak kilometara zapadnije, očigledno s namerom da okruže ruske snage između njih i glavnog ukrajinskog isturenog krila, prenosi Jutarnji.

(Telegraf.rs)