Kamala Haris nije koristila materijal protiv Trampa, koji je dobila od iranskih hakera: Kampanja sve napetija

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Iz kampanje kamale haris, potpredsednice SAD i kandidatkinje Demokratske stranke na predstojećim izborima koji će biti održani početkom novembra, saopštili su da nisu koristili ništa od materijala koji je stigao od iranskih hakera.

Federalni istražni biro (FBI), ranije je saopštio da su hakeri povezani sa Iranom provalili u mejl adrese povezane sa kampanjom donalda Trampa, bivšeg predsednika i kandidata Republikanske stranke.

Kako je preneo "ABC news", hakeri su prikupljeni materijal poslali još predstavnicima kampanje Džozefa Bajdena, aktuelnog šefa Bele kuće, pre nego što je ovaj odustao od kandidature, a nakon lošeg nastupa u debati protiv Trampa.

Iz Trampove kampanje su u sredu tražili više informacija od tima Kamale Haris, uključujući i to da javno objavi materijal koji su dobili od hakera bez obzira na to da li je on iskorišćen ili ne.

"Nismo koristili te materijale", poručili su iz Kamalinog tima.

Iz kampanje potpredsednica Amerike odbili su da navedu da li će ili ne poslušati zahtev koji su poslali iz Trampovog tima.

Podsećamo, početkom ovog leta, iranski hakeri su pojedincima povezanim sa tadašnjim kandidatom Bajdenom slali poruke koje su "sadržale izvode iz ukradenog materijala iz kampanje bivšeg predsednika Donalda Trampa". Te informacije su potvrdili Federalni istražni biro (FBI) i druge obaveštajne agencije.

Sadržaj ovih poruka za sada nije poznat. FBI je naveo da nije bilo informacija koje ukazuju na to da su primaoci informacija odgovorili hakerima. Bela kuća je saopštila da je Bajden tek u sredu saznao za to da su iranski hakeri ukradeni materijal slali članovima njegove kampanje.

"Tek juče smo saznali za to i predsednik je upoznat sa ovom informacijom", rekla je Karin Žan-Pjer, sekretarka za štampu Bele kuće i dodala:

"Videli ste da preduzimamo radnje da pozovemo na odgovornost one koji nedelju dana potkopavaju poverenje u našu demokratiju, i mi ćemo to nastaviti da činimo".

Iz kampanje kamale haris su saopštili da sarađuju sa organizma za sprovođenje zakona u istrazi o porukama koje su dobijene od hakera povezanih sa Iranom. Oni su naveli da "Kamala Haris nije svesna toga da je bilo kakava materijal poslat direktno članovima njenog tima".

"Nekoliko pojedinaca je ciljano u svojim ličnim imejlovima sa nečim što je izgledalo kao pokušaj neželjene pošte ili pecanja", rekao je Morgan Finkelštajn, portparol kampanje kamale Haris.

Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama nazvala je navode američkih obaveštajnih agencija i FBI "suštinski neosnovanim i potpuno neprihvatljivim".

(Telegraf.rs)