Ovaj čovek je bio meta Izraela u Bejrutu: Za informacije o njemu SAD nudile 7 miliona dolara

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ibrahim Akil, član Saveta za džihad Hezbolaha navodno je bio meta današnjeg izraelskog napada na libansku prestonicu Bejrut.

Akila i Amerikanci potražuju zbog napada na njihovu ambasadu 1983. godine, i ponuđena je nagrada od čak 7 miliona dolara za informacije o njemu.

Za sada nema potvrde da li je Akil bio u zgradi koja je bila meta napada. Kada je izvor iz Hezbolaha upitan da li je Akil ubijen u napadu, on je kratko odgovorio "potraga je još u toku", prenosi Guardian.

Ibrahim Akil, takođe poznat kao Tahsin, je tokom 80-ih bio glavni član Organizacije Islamski džihad — terorističke ćelije Hezbolaha, koja je preuzela odgovornost za bombaške napade na američku ambasadu u Bejrutu u aprilu 1983. godine, u kojima su poginule 63 osobe, i na kasarne američkih marinaca u oktobru 1983, u kojima je ubijen 241 američki vojnik.

Osamdesetih godina 20. veka Akil je rukovodio hvatanjem američkih i nemačkih talaca u Libanu i tamo ih držao.

Akila je 21. jula 2015. Ministarstvo finansija SAD imenovalo Akila kao osobu koja deluje za ili u ime Hezbolaha. Nakon toga, 10. septembra 2019. godine, Stejt department proglasio je Akila za "specijalno označenog globalnog teroristu".

(Telegraf.rs)