Hezbolah dao pejdžere članovima grupe par sati pre eksplozije? Jedan se detonirao dok je još bio u kutiji

A. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Hezbolah je i dalje davao svojim članovima nove pejdžere sa brendom Gold Apollo nekoliko sati pre nego je na hiljade njih eksplodiralo ove nedelje u Libanu, rekla su dva bezbednosna izvora. To sugeriše da je grupa bila uverena da su uređaji bezbedni.

Jedan član grupe dobio je nov pejdžer u ponedeljak, koji je eksplodirao sledećeg dana dok je još uvek bio u kutiji, rekao je jedan od izvora, prenosi Reuters.

Pejdžer koji je dat starijem članu samo nekoliko dana ranije je takođe naneo povrede kada je detoniran, rekao je drugi izvor.

U očigledno koordinisanom napadu, uređaji sa brendom Gold Apollo eksplodirali su u utorak širom Hezbolahovih uporišta u južnom Libanu, predgrađu Bejruta i istočne doline Beka.

U sredu je došlo do nove detonacije kada su eksplodirale stotine voki-tokija Hezbolaha. U uzastopnim napadima poginulo je 37 ljudi, uključujući najmanje dvoje dece, a povređeno je više od 3.000 ljudi.

Baterije voki-tokija bile su prožete visoko eksplozivnim jedinjenjem poznatim kao PETN, rekao je za Reuters u petak drugi libanski izvor upoznat sa komponentama uređaja.

Hezbolah mesecima nije otkrio do tri grama eksploziva skrivenog u pejdžerima, izvestio je Reuters ranije ove nedelje.

Jedan od bezbednosnih izvora rekao je da je veoma teško otkriti eksploziv "bilo kojim uređajem ili skenerom". Izvor nije precizirao kroz koju vrstu skenera je Hezbolah proveo pejdžere.

Hezbolah je pregledao pejdžere nakon što su isporučeni u Liban, počevši od 2022. godine, uključujući putovanje kroz aerodrome sa njima kako bi se uverio da neće pokrenuti alarme, rekla su dva dodatna izvora. Reuters je ukupno razgovarao sa šest izvora upoznatih sa detaljima eksplozivnih naprava.

Izvori nisu precizirali nazive aerodroma na kojima su sproveli testove.

Liban i Hezbolah kažu da Izrael stoji iza napada.

"Tajna izraelska vojna obaveštajna jedinica 8200 bila je uključena u planiranje", rekao je za Reuters ove nedelje jedan zapadni bezbednosni izvor.

Izrael, koji je od tada pojačao vazdušne napade na Liban, nije ni demantovao ni potvrdio umešanost.

Umesto posebne sumnje na pejdžere, provere su bile deo rutinske "pretrage" njegove opreme, uključujući komunikacione uređaje, kako bi se pronašle bilo kakve indikacije da su protkani eksplozivom ili mehanizmima za nadzor, rekao je jedan od bezbednosnih izvora.

Kompanija Gold Apollo sa sedištem u Tajvanu saopštila je da nije proizvodila uređaje korišćene u napadu, rekavši da ih je napravila kompanija u Evropi koja ima dozvolu da koristi brend te firme. Reuters nije uspeo da utvrdi gde su napravljeni niti u kom trenutku je njima manipulisano.

Grupa od 5.000 pejdžera je doneta u Liban ranije ove godine. Reuters je ranije izvestio da se Hezbolah okrenuo pejdžerima u pokušaju da izbegne izraelski nadzor nad njihovim mobilnim telefonima, nakon ubistva visokih komandanata u ciljanim vazdušnim napadima tokom prošle godine.

Nakon što su pejdžeri eksplodirali u utorak, Hezbolah sumnja da je još njihovih uređaja kompromitovano, rekla su dva bezbednosna izvora.

Kao odgovor na napade Hezbolah je intenzivirao pregled svojih komunikacionih sistema, vršeći pažljivo ispitivanje svih uređaja. Takođe je počeo da istražuje lance snabdevanja kroz koje su pejdžeri doneti, rekla su dva bezbednosna izvora.

Ali pregled nije bio završen do srede popodne, kada su voki-tokiji eksplodirali.

Hezbolah veruje da je Izrael odlučio da detonira ručne radio-uređaje grupe jer se plašio da će Hezbolah uskoro otkriti da su voki-tokiji takođe opremljeni eksplozivom, rekao je jedan od izvora za Reuters.

U eksplozijama voki-tokija poginulo je 25 ljudi, a povređeno najmanje 650, prema ministarstvu zdravlja Libana, što je mnogo veća stopa smrtnosti nego u eksplozijama pejdžera prethodnog dana, u kojima je poginulo 12, a ranjeno skoro 3.000.

"To je zato što su imali veću nosivost eksploziva od pejdžera", rekao je jedan od bezbednosnih izvora i obaveštajni izvor.

U toku je istraga grupe o tome gde, kada i kako su naprave bile prožete eksplozivom, rekla su tri izvora.

Jedan od bezbednosnih izvora rekao je da je Hezbolah osujetio prethodne izraelske operacije usmerene na uređaje koje je grupa uvezla iz inostranstva - od njenih privatnih fiksnih telefona do ventilacionih jedinica u kancelarijama grupe.

"Postoji nekoliko elektronskih problema koje smo uspeli da otkrijemo - ali ne i pejdžere. Prevarili su nas, skidamo kapu neprijateljima", zaključio je izvor.

(Telegraf.rs)