Kamala Haris ne krije ništa: Otkrila da ima pištolj, a sada je rekla i kad bi ga upotrebila

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Kamala Haris, kandidatkinja na predsedničkim izborima u SAD, privukla je veliku pažnju kada je na nedavnoj debati sa Donaldom Trampom rekla da poseduje oružje.

Iako ovo nije prvi put da Kamala Haris o tome govori, ovog puta je to imalo veliki odjek. Naime, odgovarajući na optužbe Trampa tokom debate da "Kamala hoće da konfiskuje oružje građanima", kandidatkinja demokrata je odmah odgovorila: "Tim Volc i ja posedujemo oružje. Nikom mi nećemo uzeti oružje i prestanite da širite laži o tome".

Tako je sinoć Kamala, tokom virtuelne kampanje sa Oprom Vinfri u Mičigenu, otkrila da bi pištolj upotrebila isključivo u samoodbrani.

"Ako bi mi neko upao u kuću, on bi bio upucan", rekla je Kamala Haris.

Pištolj koji poseduje, opisan kao "pištolj koji bi mogao da stane u tašnicu", čuva se na bezbednom u njenom domu u Los Anđelesu, rekao je pomoćnik Harisove.

Podsetimo, Kamala je pomenula još 2019. godine da poseduje oružje, tokom svoje neuspele predsedničke kampanje, a prema rečima pomoćnika, to isto oružje ima i danas.

Budući da trenutno obavlja funkciju potpredsednika, Kamala Haris većinu vremena provodi u Vašingtonu, ali u tom gradu ona nema drugo oružje, piše CNN.

Inače, Harisova je i pre četiri godine dala jednostavno objašnjenje zašto poseduje oružje - zbog samoodbrane.

"Imam pištolj i posedujem ga verovatno iz istog razloga kao i mnogi drugi, zbog lične sigurnosti. Pa bila sam tužilac", rekla je Harisova dok je još bila senator u Kaliforniji.

Nekadašnji saradnik Harisove u Kaliforniji je bio naveo za CNN da nije neobično da tužioci imaju oružje zbog lične bezbednosti, navodeći da treba imati na umu sa kakvim ljudima i slučajevima se susreću tokom svoje karijere.

"Mnogi tužioci su lično odgovorni za to što su mnogi opasni kriminalci završili iza rešetaka. I za razliku od policajaca koji ih hapse, tužioci nemaju uvek službeno oružje. Tako da nije čudno što pojedini imaju lično naoružanje koje drže kod kuće", rekao je tadašnji Kamalin saradnik.

Inače, prema zakonu Kalifornije, da bi kupio oružje, stanovnik treba da dobije sertifikat o bezbednosti vatrenog oružja i da izvede demonstraciju bezbednog rukovanja sa sertifikovanim instruktorom. Pravila bi mogla biti manje stroga za neke službenike za sprovođenje zakona koji žele da nabave vatreno oružje.

Kancelarija Kamale Haris je odbila da kaže koje godine je prvi put postala vlasnik oružja ili bilo koje druge detalje o vatrenom oružju i njenom vlasništvu nad njim. Članovi njenog tima u kampanji su odbili da komentarišu ovu priču.

Jedan od savetnika Harisove u kampanji nije mogao da se seti da je potpredsednica, koja je otvoreni zagovornik mera bezbednosti oružja, uključujući zabranu jurišnog oružja, da je čitala govor u kojem pominje da ima oružje pre debate sa Trampom. Ali je za CNN rekao da su biografski detalji "dobar način da istakne da poštuje Drugi amandman“ – jedno od najspornijih pitanja u američkoj politici.

"To štiti njeno pravo da ima pištolj. Tim Volc ima pravo da ima pištolj. Ali ona nije bežala od svojih vrednosti u pogledu jurišnih pušaka i jurišnog oružja“, rekao je savetnik.

(Telegraf.rs)